Ezektől az oldalaktól SOHA ne vegyél át híreket

Ezektől az oldalaktól SOHA ne vegyél át híreket

Az álhírek SAJNOS-nak ítélt korában nagyon könnyű lukra futni, ha a műsorba egy érdekes hírt, vagy utolsó tételt keresünk a hírblokkunkba. Ebben segítünk ma az Urban Legends segédletével.innen_soha.jpg

(Forrás: Elijah O'Donell on Unsplash)

Az oldal ugyanis egy teljes(?) és részletes listát adott ki arról, hogy milyen kamuhíroldalakkal ne kezdjünk egyáltalán. Még a kattintás erejéig sem, feltéve, ha nem szeretjük az Igaz vagy Hamis típusú játékokat.

Ennek a listának nem célja eldönteni, hogy a fősodorhoz tartozó mainstream site-ok vajon termelnek-e kamuhíreket. Ezt majd mindenki - de főleg ők - eldöntik. 
Listát egyébként a HVG is vezet, ezt is érdemes átnyálazni.

Az Urban Legends egy hat osztatú "skálát" használt az "oldalak" bekategorizálására:

  • kamuhíres: olyan szájt, amely kitalált híreket terjeszt,
  • elfogult: az írásait valamely világlátás érdekében súlyosan eltorzítja,
  • áltudományos: téényleges tudományossága megkérdőjelezhető,
  • konteós: összeesküvés-elméleteket terjesztő oldal,
  • szatirikus: eszközei között túlnyomó többsége ott van a humor és az irónia
  • kattintásvadász: Nem csak félrevezető címekkel ügyeskedik sokszor régi témák is felmelegít.

Az oldal az Alexa mérései alapján azt is összeszedte hogyan szerepelnek az adott fake news site-ok a leglátogatottabb oldalak között.

1helyen.eu – 1HELYEN

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Hangzatos címeket generál általában szűkebb csoportoknak szóló információk köré. Emellett rendszerint újrahasznosít neten talált, bizonytalan forrású tartalmakat. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onVírusszerűen terjed az új magyar himnusz! Ezt mindenkinek látnia és hallania kell! OSSZÁTOK! (24,5 ezer) | Pénz vonzó áldás – oszd meg ,és hamarosan szerencse ér (18,6 ezer) | Szerencsét hozó lóhere 2018-ra – oszd meg ,és hamarosan szerencse ér (14,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 3083. Magyarországon

24ora.eu – 24 óra! – Friss Hírek, Pénzügyek a Nap 24 Órájában

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Habár tényleg vann mindennapi pénzügyi segítséget, vagy pénzügyi híreket tartalmazó hírek, de ezek olykor akár másfél évesek is lehetnek.
A pénzügyi tartalomba véletlenszerűen ágyazódnak be egészségügyi cikkek is.

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onFIGYELEM! Kisorsolunk egy szerencsés család számára egy 2 hónap alatt felhúzott hangszigetelt gyors házat! (70,8 ezer) | FIGYELEM! SZENZÁCIÓS LEHETŐSÉG !Kisorsolunk egy szerencsés család számára egy 2 hónap alatt felhúzott hangszigetelt gyorsházat! (32,7 ezer) | SZÜLŐK FIGYELEM! VILLÁMGYORS LEFOLYÁSÚ ÉLETET VESZÉLYEZTETŐ BETEGSÉG FERTŐZ ISMÉT>> HA EZEKET A TÜNETEKET TAPASZTALJA A GYERMEKÉN AZONNAL HÍVJON MENTŐT! MINDENKÉPPEN TÁJÉKOZÓDJON HA VAN GYERMEKE! (16,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1186. Magyarországon

alternativhirek.blogspot.hu – VilagHelyzete.com Igazságkutató Bloghoz kapcsolódó ALTERNATÍV HÍREK | Elhallgatott és a főáramú médiából kihagyott hírek oldala

Kategória: elfogult – konteo

Tartalom: Főleg elfogultsággal operál az oldal, amelynek fő tematikája a "hanyatló" Nyugat, vagy a bevándorlás kérdése. A szájton találhatunk egy ajánló dobozt, amely a Világhelyzete című testvéroldal anyagaihoz vezet, ahol még elszálttabb tartalommal találkozhattok.  Ne...!

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onAz egyik legnagyobb borjú-tartó telepről készítettek felvételt. Nem hinnénk el, ha nem látnánk a saját szemünnkkel. (1,5 ezer) | HALDOKLÓ SVÉDORSZÁG 1 órás dokumentumfilm – A baloldali agymosástól az iszlám hatalomátvételig(1,1 ezer) | Megdöbbentő! Amerikai gépek menekítik ki az ISIL terroristákat Rakkából ismeretlen helyekre – áll az Iráni Hírügynökség jelentésében (1,1 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 8654. Magyarországon

www.anepszava.com – A NÉPSZAVA

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Főleg bulvárcikkeket öntenek le egy nagy adag hype-pal, illetve közösségi médiás tartalmakat puffasztanak fel. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onTegnap három gyönyörű babának adott életet a feleségem, aki ezek után elhunyt. Egyedül maradtam a három pici újszülöttel! Kilátástalan a helyzetünk, könyörgöm segítsetek! Osszátok! (61,7 ezer) | FRISS! Kiderült, hogy miért halt meg a hármas ikrek édesanyja a szülést követően pár órával! Szörnyű tragédia! (37,5 ezer) | Ma délután megvettük a karácsonyi ajándékokat, majd a Tesco parkolóban minden oda lett. 3 kisgyermek karácsonyát tetted tönkre! Mégis milyen “ember” vagy? Könyörgöm segítsetek megtalálni a tettest! (24,2 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 431. Magyarországon

avilagtitkai.com – a világTitkai

Értékelő címkék: kamuhíres – kattintásvadász

Tartalom:  Van itt minden, mint a bázakerettyei búcsúban: történetek ufókról, paranormális jelenségek, rejtélyek bizarr módon, akad spiritualitás is a palettán, na meg gyógynövényes és alternatív egészség. Az alant látható Facebook lista első két helyezettje pedig nem elírás. Az tényleg így volt. Saját magukra hivatkozva reposztoltak egy hírt, aztán majd nem olyan jó futott, mint az "eredeti".

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onElképesztő találmány: ha ez elterjed, vége az energiagondoknak! (37,4 ezer) | Elképesztő találmány: ha ez elterjed, vége az energiagondoknak! (35,1 ezer) | A világ egyik legbriliánsabb elméje szerint Isten létezik! (27,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 494. Magyarországon

egyazegyben.com – Egy az egyben

Kategória: áltudományos

Tartalom: Azon túl, hogy sok bulvárhírt vesznek át, van rajta bőven olyan betegségekre "házi praktikákat" kínáló cikk, amelyre semmilyen tudományos alap sincs.

Népszerűbb tartalmai a Facebook-on: Egy pici falu, egy elvarázsolt erdő és 2 millió orchidea! (144,4 ezer) | Ne bántsd! Csak fáznak! KÉRÜNK SZÉPEN EGY MEGOSZTÁST (81,4 ezer) | Hősként, a saját élete árán mentette diákjait a történelemtanár az olaszországi buszbalesetnél! (58,7 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 448. Magyarországon

egyenesen.com – Egyenesen!

Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Itt van igazán logika! A cikkekben a hatásvadászatból is túltermelt címek után egy videót lát azz ember, amit csak megosztás után lehet megtekinteni. A Facebookon rendszerint félrevezető képekkel is rátesznek még egy lapáttal, de azt mondanunk sem kell, hogy a tartalom, a videókon látottak egyáltalán nem fedik a címeket.

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onIsten kezét vették videóra a Kékestetőn! Még senki sem látott ilyen képződményt! (87,2 ezer) | Azt hitték, hogy egy nő fuldoklik a vízben, de mikor kihúzták a testet majdnem szívrohamot kaptak! (67,3 ezer) | A világ legnagyobb kutyáját próbálták csibészeltetni a kutyaiskolában…szörnyű tragédia lett a vége! (56,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 8921. Magyarországon  

heti-naplo.com – Heti Naplók – A valóság krónikása

Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Működése megegyezik az Egyenesen c. oldallal. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onTöbb gyerek eltűnésért volt felelős a Tiszából kifogott gyilkos harcsa! Mikor felvágták a hatalmas állatot sokkot kaptak a horgászok! (49,3 ezer) | Valami nagyon furcsa dolgot találtak a Tisza egyik holtágánál a sárban! Mikor elkezdték kiásni többen sokkot kaptak a… (12 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1718. Magyarországon

hircsarda.hu – HírCsárda – Álhírportál, Alapítva: 1351.

Kategória: szatirikus

Tartalom: A HírCsárdát nagyrészt sokan ismerik, de még úgy is, hogy a fejlécükben olvasható az Álhírportál meghatározás sokan fixnek veszik az ott leírtakat. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onBíróság: nem szabad Fásy Zsüliettre azt mondani, hogy tehetségtelen szartartály (16,7 ezer) | Lemondott Áder János (13,8 ezer) | Facebookon keres fizetett zavargókat a kormány (6,7 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 3901. Magyarországon

hirorigo.net – HírOrigo Képben a világ

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Hatásos név, mellé nem túl hatásos hírek, de főleg nem hírek válogatása. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onAnnyira sofőr hiány van, hogy mától ingyen is levizsgázhat minden kategóriából. Itt lehet jelentkezni (23 ezer) | Japánban így vásárolnak. Csak 50 évvel vannak előrébb (21,3 ezer) | ÉVEK ÓTA EMBEREKET MÉRGEZEK – A MAGYAR PILÓTA KITÁLAL!!! (16,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1910. Magyarországon

hungaryexpres.com – Hungary Express

Kategória: elfogult

Tartalom: Főleg politikai témákban "nyilatkozó" oldal, ahol a migráns kérdés, és a "hanyatló Nyugat" kategóriában szeretnek írni csinálni. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onFegyveres rablás Debrecenben. Ezeket a migránsokat keresi a rendőrség (12,3 ezer) | Az orosz férfi autóját ütötte a bevándorló. Kiderült nagyon rosszal kezdett! Videó! (8,9 ezer) | Morvai kiakadt Brüsszelben: Hagyják már békén Magyarországot a migránsválság kapcsán és vegyék már elő az IGAZI felelősöket (7,3 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1019. Magyarországon

kozpontiujsag.hu – KÖZPONTI ÚJSÁG Mindentől független hírportál

Kategória: szatirikus

Tartalom: A Kétfarkú Kutya Párthoz köthető “független hírportál” a szatirikus hírek gyűjtőhelye.  

Népszerűbb tartalmai a Facebook-on: LOVAT HITTEK MIGRÁNSNAK BARANYÁBAN (2,5 ezer) | MEGSZEREZTÜK A NEMZETI KONZULTÁCIÓ KÉRDÉSEIT (2,4 ezer) | TOITOI BIKEOK VÁLTJÁK FEL A BEERBIKEOKAT (978)  

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 20791. Magyarországon

www.mindenegyben.com – Mindegyben Blog

Kategória: kattintásvadász – áltudományos

Tartalom: Iszonyat, nagyanyáink receptjei, praktikái, nosztalgia-faktor, sőt erős általános félelem- és fenyegetettség érzés generálás jellemzi az "oldalt". 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-on: Apák napján mi így emlékezünk meg azokról az Édesapákról, akik már nem lehetnek velünk… (45,6 ezer) | Nyomjon már legyen kedves egy lájkot aki gyerek korától fogyasztja a kocsonyát és még kutya baja nem volt tőle!Figyeld mit írnak róla. (37,9) | Óraátállítás 2017 – ekkor lesz idén- ne feledkezz meg róla! (33,3 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 194. Magyarországon

napimigrans.info – Napi Migráns

Kategória: elfogult

Tartalom: Komolyan gyűlöletkeltő oldal. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-on: Román műsorvezető: “A magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában!” (8,7 ezer) | Brutálisan megerőszakoltak egy 15 éves iskolás lányt afrikai migránsok (514) | No go zóna lett az idomeni “menekülttábor” is – bordélyt és drogtanyát is működtetnek benne a szegény üldözöttek (142)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1061. Magyarországon

naplo-extra.com – Napló Extra – Nyitunk a világ felé

Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: A már emlegetett videó-megosztós taktikát alkalmazzák. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onEgész nap az állatkertben elkóborolt kislányt keresték. A terráriumnál borzasztó dologgal kellett szembesülniük. Azonnal felvágták a kígyót, de amit szülőknek át kellett élni azt nem kívánjuk senkinek! (44,1 ezer) | A tinilány egy Iphone 8-ért akarta odaadni az ártatlanságát! Olyan leckét kapott, amit egy életre megemleget! Szerinted megérdemelte?(20,1 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 5664. Magyarországon

netextra.hu – Érdekes Világ – Érdekességek, hírek a nagyvilágból

Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Azon túl, hogy sok kamucikket közölnek az Urban Legends kutatása szerint akad például a klímahelyzetet felelős kezelésre felszólító hasznos cikk is. Ez dícséretes!

Népszerűbb tartalmai a Facebook-on: VÉGREHAJTÁSI STOP, FORINTOSÍTÁSI HARC-ICA SOHA NEM ADJA FEL! (942) | BEJELENTÉS: A GLOBALIZMUS ÖSSZEOMLOTT! (689) | BANKÁROK PÁNIKBAN-OROSZORSZÁG ÉS KÍNA FELKÉSZÜL (679)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 12166. Magyarországon

netbulvar.eu – NETBULVÁR Hírek, érdekességek a nagyvilágból, életmód egészség tippek, párkapcsolati tanácsok

Kategória: áltudományos

Tartalom: Mostanában főleg párkapcsolati témákban nyilvánulnak meg. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onNe ragaszkodj a nem megfelelő ember szerelméhez! (968) | Ezért lép félre a nő a kapcsolatban! (953) | Mire vágyik a nő? Arra, hogy szeressék, és hogy szerethessen. (933)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 2203. Magyarországon

rejtelyekszigete.com – REJTÉLYEK SZIGETE

Kategória: konteós – áltudományos

Tartalom: Kiemelhetném az ufókat, a parajelenségeket, vagy az egészséggel kapcsolatos híreket. Leginkább azonban máshonnan lopott cikkeket találunk. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-on: A rejtélyes “X” a tenyéren – Az emberek csupán 3 százalékánál jelenik meg (6,3 ezer) | Egy washingtoni professzor kísérletei bizonyítják, hogyan termel mérgeket szervezetünk a negatív érzelmek hatására (3,6 ezer) | A haj energiája – Indián nyomkövetőkkel folytatott kísérletek megdöbbentő eredménye (2,5 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1566. Magyarországon

szabadonebredok.blog – Szabadon ébredők

Kategória: kamuhíres

Tartalom: A tematikát illetően a paranormális, ezoterikus és egyéb kitalált történetek dominálnak. 

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onA születési adatodból megtudhatod, hogy milyen küldetéssel jöttél a Földre! (135) | A kisfiú pontosan emlékszik arra, hogy halt meg előző életében (36) | Pius pápa mumifikálódott holtteste mellett döbbentes iratot találtak (17)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: n. a.

tudasfaja.com – TUDÁS FÁJA

Kategória: áltudományos

Tartalom: Tartalmával szembemegy a modern orovostudománynak. Alkalmanként bárki közölhet cikket - ezzel az Index kísérletezett 2014-ben.

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onA piramisok titkainak leleplezése – Az emberi faj titkolt történelme (21,8 ezer) | Soha nem veszek drága bolti kenyeret! Így sütök 55 ft-ból olyat, ami napokig friss marad! (19,9 ezer) | A Dalai Láma üzenete magyarul! (19,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 341. Magyarországon

tudathalo.blogspot.hu – Tudatháló

Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Nagyon sokszor találni a site-on a Facebookon talált, ellenőrizetlen felhívásokat, aminek címét a lehető legnagyobbra hype-olják.

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onVasárnap ( 2017.07.09 ) Telihold van – Mielőtt tovább görgetsz, oszd meg, hogy teljesüljön minden kívánságod!! (36,2 ezer) | Ezt találtam ma! Egy 5-ös Bmw-ből szállt ki a nem magyar férfi aki Ezt elhagyta! Mi ez, kérdem én? (18,7 ezer) | A férjem próbálta kivenni a fizetését 100 ezer forintot az automatából! Az sms-t megkapta hogy levette a pénzt, az automata viszont nem adott ki semmit! Ezután jött még csak a java! (10 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: n. a.

tudnodkell.info – Tudnodkell

Kategória: áltudományos – kattintásvadász

Tartalom: Óriási Facebook tábora van, majdnem 330 ezer követővel, mindezt úgy, hogy a netről összeharácsolt egészség tippeket fércelnek össze.

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onTöbb ezer magyarnak jár 352 ezer forint egy összegben! A legtöbben nem tudják! Így kell igényelni! Mindenki megkapja, aki megfelel a feltételnek! (47,5) | A szívgyógyász végre felfedte a titkot: pontosan ekkor és ennyi vizet kell inni! (46,5 ezer) | Te még fogyasztod ezt a mérget, ami lebontja a csontjaidat? (40,7 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 790. Magyarországon

ujvilagtudat.blogspot.hu – ÚJ VILÁGTUDAT – Az élet más szemmel

Kategória: elfogult – konteós

Tartalom: Elfogult hírek és helyenként összeesküvés-elméletek tűnnek fel az oldalon.  Külön rovata van az ufós témáknak és a “rejtélyeknek”.

Népszerűbb tartalmai a Facebook-onEgy zen mester elmagyarázza, hogy a “pozitív gondolkodás” miért egy szörnyű tanács (9,7 ezer) | Putyin szerint az amerikai elnökök csupán bábok, és “sötét öltönyös emberek” irányítják Washingtont (2,3 ezer) | Bolívia az első dél-amerikai ország, amely betiltja a Rothschild bankokat (2 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 935. Magyarországon

vilaghelyzete.blogspot.hu – Képezd magad! Tájékozódj! ÉBREDJ! Az információ korában a tudatlanság választás – [és így tovább]

Kategória: konteós – elfogult

Tartalom: Főleg a "háttérhatalom" megdöntésére és leleplezésére szánt oldal. Mindent felfednek arról, amit nem tudunk, vagy amit nem is kell tudnunk, mert nincs.

Népszerűbb tartalmai a Facebook-on‘ALIKE’ – ‘Egyformán’ Díjnyertes animáció! Így öli meg a társadalom és az oktatás a kreativitást és gyárt zombikat-Ébredjünk és változzunk! (1,1 ezer) | CIA drogtörténelmi leleplezés: Tűz pusztított a CIA főhadiszállásán Lengley-ben, ahol hatalmas droglabort és raktárat találtak a tűzoltók!Itt a háttér! (944) | Ma kezdődik a háttérhatalom bábjainak Bilderberg-találkozója, ami évtizedeken át titokban zajlott és ma is törvényellenes – Átfogó cikk (866)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 2750. Magyarországon

Érdemes követni az Urban Legends oldalát, ahol harcolnak az álhírek ellen, sőt ezt a nagyszerű kezdeményezést támogatni is lehet egy könyv, vagy egy magazin árával

A gyűjtést köszönjük Marinov Ivánnak és az Urban Legendsnek.

A témával egyébként foglalkozik a pont ma újrainduló Kultúrfitnesz Podcast is. A műsorról írtunk a RADIOSITE oldalán.