Így készült Ed Sheeran megaslágere

Így készült Ed Sheeran megaslágere

Betekinthetünk a kulisszák mögé a világ talán legegyszerűbb, de biztos, hogy a legsikeresseb dalának kapcsán.

igy_keszultedsheeran.jpg

Nagyon régóta dédelgetett vágyunk egy-egy olyan poszt megírása, - akár rendszeres jelleggel - amely a rádiózásnak annak a hétköznapi értelmében segít, hogy a konfjaidhoz egy-egy háttér sztorit, plusz információt, színesítő tényezőt ad. Most, ezért született meg ez a bejegyzésünk is.

Ed Sheeran Shape of You-ját így nem is kell bemutatni senkinek, már egy rakat információt hallhattunk róla, akár a rádióból is, de az alant látható videóban egy szinttel mélyebbre ásnak a dalban. 
A szerzeményt nem csak Ed Sheeran jegyzi, hanem Johnny McDaid és Steve Mac is.  
Jelen esetben a felállás így történt:

  • Ed Sheeran - előadó, dalszövegíró, producer
  • Johnny McDaid - Dalíró
  • Steve Mac - Dalszövegíró és producer

Hármójuk munkája hozta össze az egyébként faék egyszerűségű dalt, amely

  • a valaha legtöbbet streamelt dal 
  • a Billboard listáján a legtöbb hétig szereplő dal 

címét nyerte el, hozzá 3 milliárd körüli megtekintés számot produkált a Youtube-on.

Nem kell ahhoz zenésznek lenni, hogy füllel kielemezve a dalt, halljuk, hogy van benne egy viszonylag repetitív szintetizátor szólam, amely elsőként született meg és Ed rögtön felkiáltott hallván:

Ohhh, ez jó kezdés lesz!

Aztán kicsit molyoltak a dobokkal, majd mivel Sheeran türelmetlen volt, előkapta a gitárját és csapkodni kezdte a tenyerével, megteremtve ezzel a szerzemény ritmus szekciójának másik elemét. Mindez 15 perc alatt történt és máris készen is álltak a dal kb. 68,3%-val. További érdekesség még, hogy az előadó által énekelt szöveg ritmusa teljesen szembe megy, szinte ellentéte az alapnak. 

Eredetileg egyébként nem a Shape of you kicsengéssel próbálkoztak, még csak nem is szerepelt a szövegben, helyette I'm in love your body címen futott és énekeltett el a dal, ráadásul - a videóban hallható módon - volt benne egy különös mellékszólam is. Végül ezt elvetették.

Van egy rész a videóban, ami annyira csodálatos, hogy leírni nem, de megnézni meg lehet. Sokszor.
5:24-től azt mutatják meg, hogy hogyan épül fel a dal, az egyébként általam is korábban faék egyszerűségűnek titulált zene, hogy bontja ki szinte alig hallható komplexitását. Nagyon szeretem!

További érdekességek - mint például az, hogy a Shape of you megalkotásának napján Ed Sheeran még egy Liam Payne dalon is dolgozott egy másik szerzeménnyel egyetemben - meghallgathatók ebben a rendkívül profi videóban, amit a The New York Times jegyez!

Ha tetszett ez a cikk, hasznosnak találtad és szeretndé, hogy legyen más rádiós megaslágerből is egy-egy "hogyan készült" cikk, akkor jelezd egy like-kal, vagy hozzászólással!

Köszönjük szépen!

Forrás: The New York Times Youtube Csatorna