Az 5 legjobb film a rádiózásról

Az 5 legjobb film a rádiózásról

Gedzo - akit Szeged és az ország Szendvics Pápájaként is ismerhetünk, és aki olyan filmes lexikális tudással rendelkezik, hogy, ha csak úgy spontán beszélgetni kezdesz vele filmekről, információval és inspirációval megpakolva görnyedsz kétrét  - összeállított egy listát az öt legjobb, klasszikus rádiós filmből. Teheti ezt hiszen szerdánként van egy két órás filmes műsora a MoziZoom, joggal, hiszen van egy egész falnyi filmje, és naná, mert csodálatos ember.
Övé a terep!

gedzo_1.jpg

Rengeteg filmben szerepet kap a rádió, de kevesebben a rádiós.
Ha végig pörgeted a fejedben, beugrik az Idétlen időkig-ben szegény Phil (Bill Murray), akit minden reggel ugyanúgy ébresztenek a helyi kollégák, vagy a kisvárosi  Chris (John Corbett) a Miért éppen Alaszka?-ból, és ebbe a kategóriába esik Debi (Minnie Driver) is, aki élő adásban  kéri számon egykori fiúját az Otthon, véres otthon című filmben, de ami egyből bevillan az Johnny Crunch karaktere a Ford Failane kalandjaiból:

A KDRT olyan zenét játszik, amitől anyád teljesen becsavarodik...

- tovább nem idézném, ugye tudjuk miért?! :D

Ami viszont ténylegesen a rádiózásról szól...
Nézzük a Top 5-öt:

5. Mondd testvér

A hatvanas évek a feketék  "öntudatra ébredésének" és a soul zene elterjedésének időszaka volt. Ebben meghatározó szerepet játszott Ralph "Petey" Greene, a fekete bőrű műsorvezető az egyik washingtoni rádiócsatornánál. A programigazgató Dewey Hughes-zal együtt forradalmasították a rádiózást. Ez nemcsak az újfajta zenének volt köszönhető, hanem Petey szókimondó stílusának is, annak, hogy mindig kiállt a feketékért, és nyíltan beszélt a faji megkülönböztetésről. Petey a legnépszerűbb műsorvezető lett, Amerika új hangja.
A 2007-es film főszereplője Don Cheadle.
A treilert ITT lehet megnézni.

4. Rockhajó

Na persze, nem csak az amerikaiak tudnak rádiózni
1966-ban, a brit popzene fénykorában a BBC mindössze két órányi rock 'n' rollt játszott hetente. Ám egy kalózrádió napi 24 órában nyomta a rockot és popot a tengerről a 203 -as hullámhosszon. 25 millió ember, Britannia lakosságának több mint a fele hallgatta a kalózokat naponta, ez volt Rádió Rock. A belügyminiszter is felfigyel rájuk és le akart számolni velük, de érkeznek a rajongók és...
Jó kis történet, zenei klasszikusok és parádés szereposztás Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Kenneth Branagh, Nick Frost, Rhys Ifans.
A trailert ITT lehet megnézni.

3. A rádió aranykora

A narrátor (maga Woody Allen, aki a filmet rendezte is) emlékein keresztül megismerhetjük, mit jelentett a rádió hullámain érkező világ, a manhattani csillogás és pompa, a gazdagok, a mulatók és budoárok világa egy egyszerű polgárcsalád életében. Megelevenednek híres esetek, mint például Orson Welles marslakós rádiójátéka, valamint Kathy Fiscus – a filmben Polly Phelps – halála. Mindez a negyvenes évek slágereivel fűszerezve, és annyi humorral tálalva, hogy mindenkinek garantáltan kellemes szórakozást ígér.

Itt pedig megállunk egy pillanatra, mert bár már mindenki sejti hogy melyik az a 2 film ami hátra van, de sorrendbe rakni őket nehéz.
Ha rádiós szemmel nézzük akkor a második az első, de ha bárkit megkérdezel akkor így alakul...

2. Intim részek

Az újkori rádiózás királya, aki előtt semmi és senki sem szent, senki és semmi sem tabu - ő Howard Stern.
A botrányairól elhíresült műsorvezető, az amerikai rádiózás koronázatlan királya. Szerintem nincs olyan magyar rádiós aki nem ismerné ezt a nevet és filmet.
Életrajzi könyvének film változatában a főszerepet, ugyan ki más játszaná, mint maga Howard Stern.
Mellette a filmben felbukkan több híres amerikai lemezlovas is, és a remekbe szabott szinkronról még nem is beszéltünk:
Csiszár Jenő, Boros Lajos, Szalóczy Pál, Bitskey Tibor, Bochkor Gábor, Antal Imre, B. Tóth László

Ezt a filmet látni kell, ha rádiós vagy, ha nem.

 

1. Jó reggelt, Vietnám!

Ha megkérdezel bárkit, hogy mondjon egy filmet, ami a rádióról vagy rádiósról szól, akkor ez a válasz

Hát, a Jó reggelt, Vietnám!

Az idén 80. életévét betöltő Adrian Cronauer rádiós életéből mutatja meg, az amerikaiak talán legtöbbet feldogozott háborújában betöltött szerepét.

Mivel Cronauert azért vezényeltek ide, hogy javítsa a katonák hangulatát, nem tököl, azon nyomban változtat a rádió műsorán. Felhagy a propagandahírekkel és a régi slágerlistákkal. Új rockműsora azonnal népszerű lesz a hallgatóság, a katonák körében. Persze nem mindenki lelkesedik a változásért. A katonai vezetőséget kifejezetten aggodalommal töltik el a műsorvezető felelőtlen kijelentései a háború értelmetlenségéről.
Barry Levinson 1987-es filmjében a zseniális Robin Williams  - aki ezért az alakításért Golden Globe-ot kapott és Oscarra is jelölték - és mellette a Bajor Imrés szinkron, egyszerűen utánozhatatlan.
Szintén kötelező penzum!

Ha bármi még nem volt meg a listáról, akkor jó szórakozást hozzá!! ;)