Kitalálod melyik a leghatékonyabb tartalomforma a neuromarketing szerint?

Kitalálod melyik a leghatékonyabb tartalomforma a neuromarketing szerint?

A neuromarketing jelenleg reklámszakemberek segítségével próbál rájönni arra, milyen agyi tevékenységet váltanak ki a reklámok, mit érzünk, milyen reakciókat adunk akkor, ha tetszik egy termék és annak reklámja – és milyet, ha nem. Mit jelent ez nekünk tartalomgyártóknak?

dingzeyu-li-773.jpg

(Forrás: Dingzeyu Li on Unsplash)

Mégis melyik tartalomformára "reagál a legjobban" egy ember?
A szövegre? A képre? A videóra?
Az igazság az, hogy ezek mind-mind más agyi területeket indítanak be, még akkor is, ha az infó ugyanaz.

A Sloop1 és a hazai marketingszoveg.com bejegyzése alapján ezt szűrhetjük le ebben a kérdéskörben, ha azt vesszük figyelembe, hogy három fő tartalomtípust különítünk el:

Lineáris tartalom

Lineáris tartalomnak nevezzük azt, amikor szöveg és képek egy oldalon, mint egy cikkben, blogposztban vagy webszövegnél megjelennek. A kutatók például azt vették észre, hogy függetlenül attól, hogy érdekelte-e őket az oldalon található tartalom a 

Headline mindenkit érdekelt, viszont a szöveg kevésbé!

Ezt általában mindenki elolvasta, a szövegre már kevesebb figyelmet fordítottak. Tehát bármit is raksz ki, ha a headline rossz, nem behívó, akkor bizony az csudamód felesleges volt. Nem meglepő a szöveg iránti érdektelenség, köztudott ugyanis, hogy az emberek keveset olvasnak a weben a marketingszoveg.com-on olvasható összegzés szerint

még ha százan rá is kattintanak a cikkedre, alig 16 ember lesz az ebből a közönségből, aki ténylegesen el is olvassa a szövegedet

Ami - jegyezzük meg! - NEM BAJ!
A lényeg, hogy előnyöd, sikered származzon belőle! Ha ezt beteljesíti a hosszú szöveg, akkor az lesz a nyerő. Ha nem, akkor lehet a rövid.
Érdemes azt is észben tartani, hogy másként futják át az oldalt azok, akiket érdekel a téma és másként azok, akik érdektelenek. Előbbiek úgy pásztázzák a szöveget, hogy a legfontosabb adatokat, információkat keresik - nekik érdemes kiemelésekkel segíteni - míg a második csoport az oldalsávon legelteti többet a szemét és a képek keltette összhatásra hagyatkozik. Ha például új követőt, olvasót szeretnél szerezni, akkor érdemes arra figyelni, hogy sok figyelemfelkeltő kép legyen benne.

Sliderek

A slider az interaktív, szöveges tartalom. Az egyetlen jó tanács vele kapcsolatosan, hogy ne használd!
A miértre a válasz egyszerű: Az agyunk ugyan ösztönszerűen reagál a mozgásra, de amint rájövünk, hogy az nem érdekes számunkra többé nem foglalkozunk vele.

A vizsgálatok szerint a slidereken található linkek gyakorlatilag értéktelenek, senki sem kattintja le őket – ellenben a lineáris tartalomban találhatóakkal, amelyek nagyon is értékesek lehetnek, különösen a tartalom iránt különösebben nem érdeklődők esetében

- írja a marketingszoveg.com.

Videoblog

A videó amilyen hatékony lehet, annyira fárasztó az agynak. A több inger nehezen enged befogadást az elmének, pláne az új információknak. A sok audiovizuális inger miatt könnyen elveszthet az információ ráadásul az agy ahelyett, hogy a saját képét alkotná meg a látott képek mögé képzel/társít mögöttes tartalmakat.

További probléma, hogy itt a néző nem kereshet szabadon a tartalomban - nem állhat meg merengeni a hallottakon. Viszont tökéletes eszköz, ha már egy elkötelezett közönséged van és valami olyan témát szeretnél átvenni velük, amivel a részleteket kellene áttárgyalni.

Mégis melyik a leghatékonyabb?

Talán az a jó válasz, hogy a slider NEM, a másik kettő IGEN.
Sőt, azokat egymással kombinálva még jobb!

Hol van itt az audió?

Mindenütt.Direkt kiemeltem néhány mondatot, ahol az audió bezzeg...

  • "ha a headline rossz, nem behívó, akkor bizony az csudamód felesleges volt " - Már korábban is írtunk arról, hogy nem mindegy hogyan kezdjük a műsorunkat. Ez a mi headline-unk! Ha az eleje nem megragadó, akkor a többi rész szinte felesleges is.
  • "másként futják át az oldalt azok, akiket érdekel a téma és másként azok, akik érdektelenek" - ha új hallgatót akarunk megszerezni, ha olyan elemünk van, vagy időszakunk, amikor nagyobb eséllyel érhetünk el új hallgatókat, akkor bevetünk mindent: "nekik érdemes kiemelésekkel segíteni ". Ilyen kiemelés lehet egy promó napközben, vagy a reggel legjobb pillanata(i). 
  • "összhatásra hagyatkozik." - Nem a zene külön, nem a műsor, nem a reklám, hanem az ÖSSZHATÁS adja meg a konverzióját a műsorodnak.
  • "A több inger nehezen enged befogadást az elmének" - Ez jó hír számunkra, mert a sok inger nem jellemző ránk, ráadásul a kép alkotás lehetőségét is meghagyjuk az elmének, nem lefoglalva a szemet. 

Forrás