Mi az a hibrid rádió?

Mi az a hibrid rádió?

A múltkor hallottunk már az interaktív rádióról, most meg itt van a hibrid rádió. Ki bírja ezt követni? Reméljük mi.

rsz_csongor-schmutc-356572.jpg

(Forrás: Csongor Schmutc on Unsplash)

A hibrid rádió valami olyasmi, mint, amikor az abaújnekeresdi bácsi először találkozik egy kis disznót sétáltató városi lánnyal. 

Hát ilyen csudát régen láttam ám!

Amikor a hibrid rádióról beszélünk, akkor egy érdekes keresztezéséről beszélünk a "normál" broadcast rádiónak és az internetről ömlő adatoknak. 
Többplatformos szolgáltatást kínál: olyan lehetőséget, hogy ha kell a hallgató váltani tud az IP szórás és a földfelszíni verzió között...hol mi lehetséges éppen.

Tipikus felhasználási formája az autó. Például amikor elindulunk Berlinből Münchenbe: bekapcsolunk egy helyi, berlini adót, és amikor elveszítjük az FM jelet, akkor átvált az autórádió DAB+-ra, és, ha már az sem fogható, akkor jön az internetes jel.

Egy apró bökkenő van a váltásnál: a csúszás.
A jel átalakulása miatti késés, egy kicsit zavaró lehet amikor vált a rendszer.
Bár erre vannak megoldások:

  • Az Egyesült Királyságban és néhány más területen a Radioplayer app egy ilyen, amely egy hibrid rádióalkalmazásként az LG Stylus 2 mobiltelefonoknak, - amelynek belsejében egy DAB + chip található -  segít egyfajta hibrid rádiót készíteni. Az adatok használatának csökkentése érdekében az alkalmazás automatikusan előnyben részesíti a DAB+ adásokat, ha azok rendelkezésre állnak. A Radioplayer kapcsolási algoritmusa azonnal IP-re vált, ha a DAB+ jel nem érhető el. Amíg az IP-hez csatlakozik folyamatosan ellenőrzi a rendelkezésre álló DAB + jeleket. Ha körülbelül két percig hibamentes kapcsolatot tapasztal, akkor visszavált. Ez minimálisra csökkenti a váltások mennyiségét, bár a felhasználó továbbra is hallani fogja az ugrást. 
  • Az Audi egy hibrid rádióvevőt épített be az új A8-ba. No roxa áj!  Ehhez a termékhez az Audi együttműködött a Fraunhofer IIS-vel, hogy létrehozza a Sonamic TimeScaling algoritmust. Ez fokozatosan késlelteti a műsorszórás hangját,  - az FM vagy a DAB + segítségével - hogy igazítsa azt az IP-adatfolyam hangjához. Azt is beállítja, hogy az audio szint megfeleljen. Ily módon az IP és az FM sugárzás közötti váltást a cég "zökkenőmentesnek" nevezi.

Forrás: Radio Mag Online