10 tünet, ami jelzi, hogy egy picit kiégtél

10 tünet, ami jelzi, hogy egy picit kiégtél

Előfordulhat Velünk is. Nem kell szégyellni. Azt kell szégyellni, ha nem teszünk ellene. Ez ugyanis sem neked, sem a hallgatóidnak nem jó. Pláne, a munkatársaidnak.
Figyelj ezekre és ha kettőnél több jelentkezik, akkor irány a feltöltődés.

yaoqi-lai-227961.jpg

(Photo by Yaoqi LAI on Unsplash)

1. Egészségügyi problémák

A mentális- és fizikiai egészségedre is durva hatással van a kiégés. Hátfájdalom, depresszió, szív panaszok, vagy csak egyszerűen a sok betegséggel töltött idő is ennek a jele lehet. 

2. Kognitív nehézségek

A kutatások azt mutatják, hogy a stressz szinte kalapálja a prefrontális kérget, az agynak a végrehajtó funkcióért felelős részét. Ez hatással van a memóriára, a döntéshozatali képességekre, az érzelmi kontrollra és a fókuszáltságra. Viszont ezek mind kellenének egy műsor alatt, vagy egy tárgyalás során. Amikor észre veszed, hogy buta hibákat vétesz, elfelejted a fontos dolgokat, durva érzelem kitöréseid vannak, akkor valószínűleg kiégtél.

3. Nehézségek a munkában és a személyes kapcsolatokban

A stressz mindenre kiterjed, különösen arra, ahogy az emberekkel tartod a kapcsolatot. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy a stresszt a munkahelyeden tudod tartani, könnyen otthon ütheti fel a fejét. Gyakran szenvedik meg ezt a kapcsolataid. És lehet a hallgatóid is. A stressz sokszor felesleges vitákba, konfliktusokba kerget minket, míg másokat arra sarkal, hogy visszavonuljanak.

4. Hazaviszed magaddal a munkádat

Ha nem tudod abbahagyni azt, hogy a munkán agyalsz, amikor otthon vagy, akkor biztos, hogy kiégtél.

5. Fáradtság

A kiégés sokszor kimerüléshez vezet, mert a stressz leszívja az agyad és a tested. A kiégéses fáradtság jelei, ha egy hosszú, alvással teli éjszaka után ugyanolyan fáradtan ébredsz, sok kávét iszol, vagy nehézséget okoz ébren maradni a munkában.

6. Negatív vagy!

Annak ellenére, hogy te vagy a legmosolygósabb a stábban, mégis folyton morogsz? Akkor bizony a lelked füstölög. Ha észreveszed, hogy a dolgok rossz oldalát keresed és többször vagy cinikus, mint kellene, akkor ideje tenned valamit.

7. Csökken az elégedettségi szinted

A kiégés mindig elégedetlenséghez vezet. Olyan emberek és projektek, amelyek eddig lázba hoztak már meg sem mozdítják a lelked. Ez a munkában azért nehéz, mert akármennyit teszel bele, azt fogod érezni, hogy semmit nem ér.

8. Elveszted a motivációd

Az a mámoros pillanat, amikor a karriered elején mindent szerelemből és szinte lebegve tettél lassan tovaszáll. Már csak azért csinálsz meg valamit, mert kell, mert másokat nem akarsz cserben hagyni, vagy félsz, hogy kirúgnak.

9. Teljesítménybeli problémák

Érdekes, hogy a kiégett emberek magas fokon teljesítenek, így, amikor elkezdődik a kiégés folyamata nehezen veszik észre mások, mert még így is felülmúlják a többiek munkabírását. Ezért is fontos önmagunk monitorozása:
Úgy teljesítek, mint egy hónappal ezelőtt? Mint fél évvel ezelőtt? Mint egy éve?
Ha jelentős különbség van, akkor ideje tenni valamit a kiégés ellen.

10. Az öngondoskodás hiánya

Az élet örökös küzdelem azok ellen a dolgok ellen, amelyek pillanatnyilag jók neked, de hosszútávon nem. Amikor a kiégés jelentkezik, az önuralom alábbhagy és könnyebben kísértésbe esel. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a stressz veszélyezteti a döntéshozatalt és az önkontrollt, részben pedig a bizalom és a motiváció alacsonyabb szintje miatt.

Eddig ez elég szomorú bejegyzés. Ha fel is fedezted, hogy bizony kiégésben szenvedsz joggal eshetsz még mélyebbre, hogy akkor most mi a fene legyen.
Ebben is segítünk! 

Így harcolj a kiégés ellen:

1. Csatlakozz le!

Ez a legfontosabb a listánkon, mert ha nem találsz alkalmat arra, hogy leválaszd magadat elektronikusan a munkáról, akkor 24/7 abban leszel.
- Egy ideje én is próbálkozom ezzel. -
Ezzel a folytonos elérhetőséggel csak a feltöltődést iktatod ki az életedből. Ha kell is emailekkel foglalkoznod, mondjuk egy hosszú hétvégén, akkor találd meg erre a dedikált időt. Az ilyen shiftek beiktatása csökkentheti a stresszt.

2. Figyelj oda a testi jelekre!

Könnyű azt gondolni, hogy a fejfájás a dehidratáltságtól van és a gyomorfájás valami rossz ételtől. Gyakran előfordul, hogy a fájdalom a stressz és a szorongás eredménye. A test mindig beszél, de hallgatni kell rá.

3. Iktass be relaxációt az életedbe!

Nagyon fontos, hogy tervezd meg a kikapcsolódás idejét, és tervezd meg, mikor dolgozol.
Még egy egyszerű, "30 perces olvasás" beütemezése is nagy előnyökkel járhat. 

4. Tartózkodj az altatóktól!

Amikor ezt írom, akkor arra gondolok, hogy mindentől, ami leszedál. Még az alkoholtól is. Bármi, ami zavarja az agy természetes alvási folyamatát, súlyos következményekkel jár az alvás minőségére. Neked megfelelő alvásra van szükséged, hogy elkerüld a kiégést.

5. Légy szervezett!

A stressz nem abból adódik, hogy sok a munka, hanem onnan, hogy nincs megszervezve. Ha időt kerítesz arra, hogy megszervezd, máris könnyebb lesz minden.

6. Tarts szünetet rendszeresen a munkanap során

Igaz ez a műsorra is. Ha "szerencsés" vagy, akkor bevonódsz a saját műsorodba és minden pillanatot megélsz, ami azért egy 4 órás műsornál is kifejezetten fárasztó. Menj ki egy Pitbull dal közben és igyál egy nagy pohár vizet.Hasznos lesz. A víz és a szünet is. 

7. Használd a támogatói rendszered!

Úgy tűnhet, hogy jó lenne visszavonulni és nem találkozni emberekkel. Pedig nem jó ötlet!
Az időtöltés olyan emberekkel, akik törődnek veled, megszabadít a munkából eredő stressztől, és emlékeztet arra, hogy hogyan éljünk egy kicsit és szórakozzunk sokat.

Forrás: Entrepreneur Magazine