A sikeresebb Youtube videók kiskátéja

A sikeresebb Youtube videók kiskátéja

Délelőtt már beszéltünk róla, hogy most akkor Facebook vagy Youtube lehet a videós tartalmunk színtere? Ha a lehetőségeket most még egyszer nem is járjuk körbe, de az biztos, hogy egy Youtube felületet érdemes fejlesztened, már csak a bevételszerzési lehetőségek miatt is. De hogyan lehet jobb a videós tartalmad?
Ennek jártak utána ebben a cikkben.

sven-scheuermeier-106767.jpg

(Photo by Sven Scheuermeier on Unsplash)

Ne félj attól, hogy egy forgatókönyvet írj!

Biztos láttál már videót, ahol játszi könnyedséggel beszélnek a kamera előtt vloggerek, vagy podcasterek. Lehet ez rádióban ugyanolyan könnyen megy neked is, de a kamera az más tészta. Jobb esetben ott is spontán leszel, de van, hogy ezért a lazaságért meg kell szenvedni.
Ha igazán profi akarsz lenni, akkor megtanulsz súgógépet használni. Nagyon sok profi használja!
Érdekes ez annak fényében, hogy a hétvégén milyen jót beszélgettünk arról, hogy vajon élőben, vagy csúsztatott élőben, de azt vegyük figyelembe, hogy a videó egy eleve rögzített tartalom. Ha súgógépet használunk, az nem a gyengeség jele, hanem a gyorsaság növelésének módja, miközben a pontosságot biztosítja.
Ráadásul a szkriptben feljegyzések készíthetőek, amelyek a vágásnál jól jöhetnek majd. 

Ne félj a kamera elé ülni!

Ha nem tudod mivel illusztrálni  mondandódat, akkor egész egyszerűen mutasd meg! Mármint te magad mutasd meg.
A másik fontos érv amellett, hogy a kamera elé ülj, hogy így sokkal személyesebb és emocionálisan kötődőbbek lesznek hozzád és  tartalmadhoz.
Ha aggódsz amiatt, hogy nem emlékszel majd mit akarsz mondani, vagy kínosan érzed magad a kamera előtt, akkor használj egy olcsó súgógépet. - Lásd előző pont - 

A háttérzene segít "leragadni" a nézőnek

Ha olyan üresnek érzed a videód, akkor egy kis háttérzene segíthet feltölteni azt - mindaddig, amíg az nem zavaró a beszéd szempontjából. Az már csak természetes, hogy bármilyen zenét nem használhatsz. Vigyázz a szerzői jogokra!

Ezeket simán használhatod:

A gány audió rosszabb, mint a gány kép

A nézők sokkal megengedőbbek a rossz képi anyag kapcsán, mint a rossz, zajos hang kapcsán. A képekből simán kiszűrik szemmel a filtereket, de az audióból már csak "elkattintási" faktort csinálnak.

Ha kint egy tomboló nógrádi vihar közepén rögzítesz, vagy ha egy kongó, üres helyiségben ne várj csodás végeredményt.

Az egyetlen megoldás a tisztességes audió rögzítése.

Hogyan?

Használd a megfelelő eszközt a megfelelő munkához! Tegyél fel inkább egy csíptetős mikrofont, ha közeli a hangforrás, vagy egy shotgun mikrofont, ha távoli.

Ne rögzíts egy kútban, vagy barlangban. Ha pucik a falak otthon és még szőnyeg sincs, csak pattogni fog a sok hullám mindenütt. Ha más választásod nincs, akkor rakd fel a szőnyeget a falra, hogy megakadályozza a visszhangot.

A jó világítás drasztikusan javíthatja a forgatási paramétereket

A legjobb megoldás, hogy könnyebbé váljon a videózás, hogy legalább két lámpát kell használni néhány softbox-szal. Ez eltereli a fényeket, nehogy kemény árnyékokat lássunk.

Használj manuális fókuszt és tripodot ahol csak tudsz

Az autofókusszal csak gondok lehetnek, amikor például újra keres téged, de ezt te pont nem látod. Az állvány ebben is segít.

Aztán, ha ötlet kell még ez a szép hajú úriember elmondja:

Természetesen ne feledjük: Ezek csak tippek! Ráadásul videóra vonatkoztatva. Tessék őket eképpen kezelni, aztán, ha jó rádiós, vagy podcast tartalmat szeretnénk, akkor ahhoz valamivel jobb körülményeket teremteni.

Forrás