Merengő: Otthon lehet ugyanúgy rádiózni, mint egy stúdióban?

Merengő: Otthon lehet ugyanúgy rádiózni, mint egy stúdióban?

Trevor Long egy ausztrál rádiós műsorvezető, akinek Brisbane-en keresztül, Melbourne-ön át egészen Sydney-ig szól a műsora. Aztán úgy van, hogy nem nagyon jár be a stúdióba, helyette élőben rádiózik az otthonából és az világ más helyeiről - írja a Radio Magazine.
Így nézz ki:

trevor.jpg

(Forrás: radiomagonline.com)

"Talking Lifestyle" egy teljesen új formátumú műsor, egy erős lifestyle kontenttel. 
Ezek a reggeli műsorok, a hét mindennapján híreket és infókat adnak és nagy mennyiségű keresztpromóció a többi életmóddal foglalkozó műsornak, vagyis mindent lefednek: utazást, pénzügyeket és technológiát.

Trevor ebből a kütyü részt viszi, a műsora a Talking Technology Brisbane-ben, Melbourne-ben és Sydney-ben is elérhető AM-en, online és DAB+-on is. Sőt! Az Omny Studio használatával a műsor podcast formában is meghallgatható. 
Viszont főhősünk SOHA nem jár be a stúdióba:

Három gyerekem van! A család és a munka egyensúlya nagyon fontos, így, amikor a menedzsment megkért, hogy csináljam az éjszakai műsort, meghoztunk egy döntést, ami lehetővé teszi számomra,hogy annyit legyek a családommal, amennyit csak lehet.

- nyilatkozta Trevor.

Itthon hasonlóval a Rádió88 kísérletezett, ahol Bálint K. Gergő május 10-én a hivatalos Dolgozz Otthonról! napon a testmeleg páncéljából, lakásából rádiózott.
Sajnos a kapcsolódó Ustream adás eltűnt a világhálóról!

Trevor otthoni stúdióját úgy építették fel, mint egy podcast stúdiót: mikrofonkeverőnek egy analóg Behringert használ, amire három mikrofon pozíciót telepített, egy-egy Shure SM7B-vel. A falakat akusztikus hab bevonattal látta el.
A keverőjét egy Mackie DL806 digitális egységgel helyettesítette, amit nagyon szeret.
Nanáhogy, hiszen bármelyen iPad-ről vagy iPhone-ról a telepített alkalmazással vezérelheti a faderet. Ehhez pedig cak Wi-Fi kell. Ezzel a megoldással akár hangvezérléssel "fel tudja tenni" a keverőre a mikrofont.  

Ez a legjobb dolog, amit valaha vettem. Egy iMac-et használok és IP telefoncsatlakozással rendelkezem, valamint USB-analóg átalakítót használok, hogy betáplálhassam a bejövő hívásokat a keverőbe. Ez lehetővé teszi számomra, hogy a számítógépet telefonos hibridként használjam a hívások fogadására és indítására - mivel a Your Tech Life podcast lényegében egy előre felvett "telefonon-beszélgetős show".

A stúdió költségei körülbelül 7.500 dollárba kerülnek. Ehhez még kell egy stabil internet kapcsolat és egy Comrex Acces a mobilitáshoz. 

- Nézz utána, nagyon különleges "kitelepülős" cucc! -  

Az otthoni stúdió egy dolog, de Trevor közben egy népszerű technikai szakértő aki a Channel 9 "Today Show" és a "Current Affair" című országos műsorokkal is foglalkozik, ráadásul saját online életstílus magazint is vezet - EFTM.com.au -  amely a tech, autók és életmód körben mozog. Ennek eredményeként gyakran utazik, amitől a műsornak még tovább kell haladnia.

Comrexhez egy 4G modemmel, ethernet és Wi-Fi kapcsolattal utazom. Rájöttem, hogy egy Ethernet kapcsolat messze a legmegbízhatóbb módja a csatlakozásnak. Egy Netgear Nighthawk M1 mobil router használatával csatlakozok a mobilhálózathoz, de van Ethernet is a Comrexbe. Ez az én preferált módszerem az Ausztráliában való utazáskor. 

Trevor még abban is segít a cikkben, hogy szól, hogy a legtöbb Wi-Fi-hálózathoz webes bejelentkezés szükséges, a Comrex Access-nek viszont egy nagyon régi web böngészője van, így a legtöbb esetben sikertelen a becsekkolás. Ilyen esetben a szállodainformatikai támogatás általában hozzáadja a Comrexet a hálózathoz a MAC cím segítségével, amely ezután már zökkenőmentesen működik. Varázslat!

Mivel a program több platformos, és nem csak AM-en sugároz, fontos volt a hangminőség. Nem vagyok audiofil - mondja Trevor -, de észreveszem, amikor valaki rémes mikrofont használ. Ez volt a legfontosabb aggodalmam, ezért vásároltam a Shure SM7B-ket. Ezek a podcast minőségét új szintre emelték, és biztosítják, hogy a rádiómunkám most már stúdióban van.

Hogy még biztosabb legyen a dolog az utazásokhoz egy Beyerdymanic DT 109 fejhallgatót és mikrofont is beszerzett, bár ennek lecserlésén gondolkozik éppen.

A csapatban minden hibátlanul működik - mondja a műsorvezető. Sam, az asszisztensével koordinál mindent, és a technikai támogatást a studio producer John látja el.
ÉS EZ TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK!

Néhány iparági kollégám, akik audiofilek, nem vették észre, hogy otthonról tolom.

És vajon a hangszíneden meghallatszott Trevor?
Nagyon őszinte leszek:

Fogalmam sincs hogyan érezzek ezzel kapcsolatosan!!!

Egyrészről lekesít ez a fajta jövőbemutató, home office jellegű munkavégzés. Rádiónál viszont elképzelhetetlennek tartom. Elnézést módosítok: egy reggeli műsor esetében elképzelhetetlennek tartom.

Nincs meg az atmoszféra, nincs meg a közvetlen kapcsolat a stábbal, nincs visszajelzés a vezetőségtől.

Valószínűleg rossz a gondolkozásom azzal kapcsolatban, hogy eddig csak helyi rádiókban dolgoztam, és egy országos, vagy nagyobb területet lefedő, témájában nem a lokalitásra gyúró - hanem helyette a teljesen kortalan és területi jellegtől megfosztott lifestyle -  műsorban egyáltalán nem szükséges, hogy lelássak a Rákóczi útra. Egy hétvégi magazin műsorban abszolút elképzelhetőnek tartom.
Mindenesetre vegyük észre, hogy a podcastek előretörésével egyébként is efelé haladunk.

És azt se feledjük: a rádió egy intézmény!
Még nagyobb szavakkal egy templom. Oda bejárunk, ott adózunk a műsornak. Pátoszos ugyan, de szerinted mennyi idő alatt veszne ki a varázs, ha az otthonodban élőznél? Elveszne egyáltalán?

Ugyanakkor Trevor szerint ez a jövő:

"Ezzel a technológiával egyre kisebb lesz egy rádió költsége, és csak növekedni fog."

Nem tudom. És Ti?