3 őrületes újdonság a virtuális rádiózás világából

3 őrületes újdonság a virtuális rádiózás világából

Tegnap már érintőlegesen beszámoltunk rövid híreinkben a NAB Showról, ami teljes nevén a National Association of Broadcasters éves seregszemléjét jelenti. Most innen hozzunk három szuper újdonságot. 

nabshow.jpg

(Forrás: www.nabshow.com)

Chris Wygal számolt be cikkében azokról az újításokról, amelyek a jövő rádiózása felé egy-egy újabb makadám kockát jelentenek. - Három hete agyalok ezen a szóképen - 
Egyértelmű, hogy három ilyen kis ösvény vezet a futurisztikus rádiózás világába:

  1. Virtualizáció belül
  2. Virtualizáció kifelé
  3. Digitalizáció

Most az elsőt segítendő mutattak be néhány forró újdonságot.

AoIP 2.0

Lawo virtuális projektek igazgatója, Michael Dosch és Stephan Turkay senior projektvezető egy előadást tartott, amelynek során bevezették az "AoIP 2.0" kifejezést.
Röviden: Az AoIP 2.0 az IP erejének és a PC teljesítményének konvergenciája.

Dosch elmondta: 

Az AoIP első hulláma egyesítette a fizikai eszközöket Etherneten keresztül. Most a második hullámban olyan szoftveralkalmazásokat hoz magával, amelyek a fizikai eszközöket kicserélik és egyesítik: IP-t használva egy virtuális gépen belül.

Mindezt pedig a Lawo CLEAR és az R3LAY virtuális keverőkön keresztül mutatta be!

lawonab.jpg

(Ez mondjuk egy Lawo Radio On-Air Setup a 2013-as IBC-ről, de így tessék elképzelni. Ehhez hasonló)

Még egy apróság ehhez kapcsolódóan.
A Logitek Helix-e hasonló elven működik, amit szintén vilogtattak a NAB Show-n. A Helix tipikus IP-rádiós konzolként létezik, de valami mégis többé/mássá teszi:

Mutattak egy olyan változatot is ebből, amely Microsoft Surface Studio felületen futatta a Helix applikációját!

helix.jpg

(Forrás: helixconsole.com)

A Surface Studio elforgatható és dinamikusan változtatható felülete az optimális ergonómia jegyében lett kialakítva. Megérinthető és mozgatható az összes "fader", az összes gomb megnyomható, ami így önmagában olvasva nem nagy dolog, de beszámolók szerint az ember elgondolkodik, hogy kell egyáltalán fizikai keverő? 
- Nem tudtam, hogy lemerjem-e írni, de megtettem! - 

Mindamellett, hogy most elfolyó sminkkel könnyezem meg itt, tudjuk jól, hogy a technológia nem újdonság. Korábban a Wheatstone és az Axia is adott ki tisztán virtuális keverőket.

Egyébként furcsa ez a helyzet, mert elcsavarni egy gombot, vagy feltolni egy potit, teljesen más érzés, mint kakaós csigás ujjal maszatolni egy képernyőn.
Kicsit olyan ez, mint egy repülőgép szimulátor és egy igazi vas repülése: ugyanúgy csinálod, de teljesen más érzés. Igaz az első egy fokkal biztonságosabb.
A kérdés, hogy a keverőknél is?

IP hívások

A konzol diskurzuson túl, a TieLine Report IT alkalmazás adott egy erőteljes bemutatót az iPhone-os és Android-os termékekről.
Az ipDTL hasonló dolgot tesz mint egy kodek. Van egy webböngésző, amely (számítógép segítségével) hívhatja a vezetékes telefonokat, ISDN hívásokat küldhet és fogadhat, valamint hívhat mobiltelefonokat is. Ez mind IP-n keresztül történik.
- A lehető legszolidabban próbálom idelinkelni a 42NETTel-t. Csak úgy mondom, ha már témánál vagyunk. - 

Mikrofon

A virtualizáció kérdése a mikrofonokat sem kerülte el az idei NAB Show-n. Az Audio Technica - amit bár mint márkát a broadcast piacon tudjuk, hogy nem szeretjük, de...- bemutatta egy dinamikus mikrofon prototípusát, amelyen már nem volt más a végén csak egy RJ-45-ös aljzat.
Persze mindez technológiailag nagy szó, mert ettől a mikrofonba szerelt membrán és maga a technika még AT marad. Vagyis - bár nem volt módunk kipróbálni-, feltételezhető, hogy a hangzása a szokásos podcast minőséghez elegendő szintet hozza majd, amely elmarad egy Shure vagy Neumann -ténylegesen broadcast-, eszköz színvonalától. Mindenesetre maga a megoldás, talán a nagy gyártókat is megihleti és hamarosan tucatszám hozzák a megoldásokat nem csak a belepőszintű termékeknél is.
A mikrofonba egyébként beépítettek egy technológiát, amely "IP-címezhetővé" tette. Ez így már egy hálózatba építhető hangeszköz lett. Ezzel az audio-lánc egyetlen nem digitális része a mikrofonelem és az emberi hang.

A cikk forrása itt olvasható.