42NET Blog Live: A digitális rádiózás jövője

42NET Blog Live: A digitális rádiózás jövője

Kövesd velünk a digitális rádiózás jövőjéről szóló konferencia első felének minden fontos gondolatát Belgrádból.
Olvasd tovább és tudj meg mindent a jövő rádiózásáról!
courtney-recker-190987.jpg

Milivoje Mihajlović
10:12
Milivoje Mihajlović a szerb közszolgálati rádió vezetője elmondta, hogy ebben az évben 92 éves az állami adó és nagy utat tettek meg eddig, hogy beszélgessenek a DAB+ lehetőségeiről.

Zorana Bojićić
10:16
Zorana Bojićić a Rádió Beograd technikai vezetője:
A Radio Beograd állomás volt a 9. európában és első a Balkánon. Jelenkeg 4 program fut 3 FM frekvencián.

10:18
A bevezetőben elhangzik, hogy Szerbiában átlag 4 millió ember hallgatja naponta a rádiót. 1,5 millió hallgatja interneten. Átlagban naponta 3 és 4 óra közötti a folyamatos hallgatásuk.

10:21
Milyen lehetőséget látnak Szerbiában a DAB+-ban?

  • jobb minőség
  • több adó
  • több új szolgáltató

10:22
Jelenleg 400 helyi adó fedi le az országot, de mivel a közel jövőben jócskán épülnek autópályák, ezért szükség van egy nagy területet lefedő megoldásra, amivel egy utazás alatt végig lehet hallgatni egy műsort. Ez lehet a DAB.

10:23
A legizgalmasabb ebben szerinte, hogy új típusú kontentet lehet teremteni. Ebben benne van a több zene és a specifikus csoportoknak szóló műsorok, adók lehetősége.

Graham Dixon
10:25
A Europian Broadcasting Union rádióért felelős vezetője nagyon boldog volt, hogy Szerbiában, ennyire haladó módon gondolkodnak és kiemelte, hogy néhány villanásnyi gondlattal helyre lehet tenni, hogy miért előnyős a DAB. Előadásának címe: A digitális rádiózás a szükséges befektetés.

10:27
Kiemelte: A digitális technikával közvetített rádió stabil. Az ilyen információ forrás különösen veszélyes helyzetekben lehet hasznos. Ráadásul meghackelni sem tudják.

10:31
Gazdaságos: olcsó szlgáltatni, olcsó fogni.

10:33
Nyitott: új csoportokat, új közeget érhetünk el. Új energiát ad a rádió szektornak, ráadásul új hirdetési lehetőségeket ad.

10:36
Vonzó: A hibrid megoldások platformja, olyan most fantasztikumnak számító megoldásokkal, mint a click-to-buy, amivel közvetlenül terelhetjük partnerünkhöz a hallgatókat.

10:38
Segít sokkal jobban elérni a hallgatókat: Content is king, delivery is Prime Minister. Azaz, habár a tartalom a király, a közvetítő lesz a miniszterelnök.

10:39
Ahol eddig bevezették ott gazdaságilag is sikeres tudott lenni.

Bernie O’Neill
10:41
A WorldDAB projekt igazgatója előadása arra mutat rá, hogy a DAB és a DAB+ egy lehetőség Európa számára.

10:43

Miért ülünk itt?Mert az FM betelt! Nehéz már tovább innoválni, főleg a hirdetési lehetőségek tekintetében.

10:44
A DAB az FM-hez hasonlatosan ingyenes és mindenkihez elér, míg a sokak által épített internetes rádióhallgatás nem ingyenes. Nem elég, hogy kell hozzá egy okostelefon. még az internetet is fizetni kell hozzá. Erre viszont Magyarországon sem sokan vetemednek. Lehet ezért is.
Máris nyerhetünk néhány hallgatót a digitális megoldással!

10:48
A legtöbb új autóban már eleve van DAB vevőkészülék. Ez az Egyesült Királyságban 87%-át jelenti a járgányoknak, míg a Norvégiában 98%-ot.

10:53
O'Neill kisasszony is kiemelte, hogy az új kontent formátummal, új szolgáltatásokkal is járhat. Ez speciális ajánlatokat szülhet a partnereink számára.

10:58
Az előadás végére az előadó ledobta az atombombát:
A DAB megoldásokkal az üzemeltetés jóval olcsóbb. Az eddigi példák alapján akár 80-90%-kal is olcsóbb lehet a fenntartás.
BUMM!

Most kávészünet van, aztán folytatjuk teljes összefoglalókkal!