Így teheted virálissá az audió tartalmadat az interneten

Így teheted virálissá az audió tartalmadat az interneten

Kevés platform alkalmas arra, hogy magát az audiót virálissá tegye. A bemutatott felület ebben segíthet nekünk rádióknak.
viralisheader2.jpg

(Forrás: Alphacolor 13 on Unsplash)

"A rádió újra feltalálva." - Ilyen szlogennel hirdeti magát az iOS-en és Android-on is elérhető Anchor, amit az Adobe két szakembere fejlesztett ki szerelem projektjükként. Mi is ez pontosan?

Michael Mignano és Nir Zicherman 3 év szoros munkakapcsolat és egy akvizíció - az Adobe és a Aviary között - után dobta piacra az Anchor-t, amivel egy céljuk volt:

Újra feltalálni a rádiót.

És még mielőtt felvillanna a bullshit jelző...

...gyorsan szögezzük leg, hogy

A rádiónak nincs szüksége arra, hogy újra feltalálják!

A rádiónak 2018-ban arra van szüksége, hogy valahogy kihasználja az audió, a végtelen képzelőerő és a szabad kezek erejét - ez így leírva nagyon bizarr, írjuk inkább úgy, hogy - felszabaduló tekintet erejét és mindezt a közösségi médie erőterében is megmutathassa, vagy élvezetessé tehesse.
Erre nyújthat megoldást az Anchor:

kép 

Az Anchor-t valahogy úgy a legjobb elképzelni,mint a Facebook komment folyamát, csak kimondott, de soha el nem szálló szavakkal. Olyan, mint a rádió és walkie-talkie szerelemgyereke.
Hogy még jobban szemléltessük érdemes rátekinteni egy Anchor által alkotott végeredményre.

Látható és hallható, hogy egy hangfájl tulajdonképpen egymáshoz fűzött kommentek láncolata. Ha végighallgatunk egy minket érdeklő feed-et, akkor a végponton egyfajta walkie-talkie-ként tudjuk a mondandónkat hozzáfűzni.

Arról nem szól a fáma, hogy mi van akkor, ha kicsivel több felhasználója lesz a programnak és mondjuk egyszerre többen szeretnének hozzászólni az adott folyamhoz? Ilyenkor vajon kinek a "posztja" kerül ki előbb? Nem szakad-e meg így a beszélgetés logikai szála? Mi van, ha egy több órás anyagban az első 10 perchez szólnék hozzá, a "beszélgetés" vége meg már teljesen más témánál jár?
Ezekre a kérdésekre csak a használat adhat választ.

Apropó használat!
Az alkotók pont azt hiányolták a rádióban mostanában, hogy azt a közösségi, interaktív funkciót nehezen tölti be, amire létrejött. Így megteremtették azt a számukra ideális rádiót, ahol bárki beleszólhat a beszélgetésbe, és ezt a legegyszerűbb módon teheti: a telefonjával.
Úgy működik, hogy meghallgatva egy diskurzust csak megnyomjuk a felvétel gombot és a fülünkhöz emelve a készüléket elmondjuk a magunkét.

Őrületesen nagy lehetőséget rejt ez nekünk rádiósoknak.
Gondoljunk csak bele!
Leszámítva a hangminőségét, egy interjú elkészítése akár kis mozaikokból is összerakható. Egy műsort, akár apránként is felvehetünk, vagy hozzászólókkal színesíthetjük, akik ténylegesen aktív résztvevői lesznek a shownknak. Beszerkeszthetünk kezdésnek egy részletet a reggeli műsorunkból, amit a weboldalunkon visszahallgathatnak és utána megvitathatjuk az Anchoron.

Az ingyenesen letölthető program már kapcsolatban áll az egyik legnagyobb new york-i rádióval, mert ők is látják, hogy elsőként a rádió szent, és sérthetetlen intézményén belül tudnak segíteni.
Aztán jöhet a világuralom...

A többi pedig rajtunk múlik, hogy mennyire kreatívan tudjuk kihasználni az internet adta lehetőségeket.  
A cikkért NEM fizetett az Anchor...még!