Sérült embereknek segítenek az okoshangszórók

Sérült embereknek segítenek az okoshangszórók

Az okoshangszórókról már mi is írtunk itt a 42NETBlogon. Ők ugye azért érdekesek, mert hamarosan - sőt máris - a legnagyobb barátaink lehetnek. Tőlük fogják kérni az emberek, hogy: "...kapcsolj már kérlek a kedvenc rádió állomásomra...de izibe!".

kevin-bhagat-461951.jpg

(Forrás: Kevin Bhagat on Unsplash)

Most a Kreatív magazin írt egy kutatásról, amiben walesi egyetemi önkéntesek adtak új értelmet az eredetileg okosotthonok automatizálására fejlesztett intelligens hangszórókba bújtatott virtuális asszisztenseknek - ezt mondd el egy levegőre és meg van a heti beszédtechnika gyakorlatod IS:

házi gondozásra szoruló betegek a gondozóik helyettesítésére használhatják az Amazon Echo és a Google Home rendszerét. 

Ezek az eszközök internetkapcsolattal, hangutasítás alapján vezérliK otthonunk csatlakoztatott berendezéseit. Mindezt egy beépített mesterséges intelligencia alapján.
Kevésbé ismert funkciója azonban ezeknek az eszközöknek, hogy rendelnek pizzát, mozijegyet, vagy az Ubertől kocsit, mint ahogy feltekerik a fűtést, ébresztenek, beszámolnak az időjárásról, és kérésünkre kapcsolgatják a Spotifyt, a tévét vagy a lámpákat - írja a Kreatív.

Az egyetemi csapat - akik fizikai és mentális fogyatékossággal élő emberek támogatásával foglalkoznak - most ezt a tulajdonságát próbálja kihasználni az okoshangszóróknak. Konkrétan azt tesztelik, hogyan képesek-e ezek az intelligens hangszórók a mentálisan sérült emberek mindennapjait megkönnyíteni.

Az eredmény pedig szinte csodálatos:

Fél év után a betegek arról számoltak be, hogy a hangszóróba bújtatott virtuális asszisztensekkel képesek voltak önálló életet élni.

- számolt be erről a lap.

Pontosan miben segített:

  • Emlékeztette őket a gyógyszer bevételére
  • Tudatta velük a következő orvosi vizsgálat idejét
  • Segített a netről vásárolni
  • Vezérelte a felokosított házi eszközöket

Az pedig csak mellékes, hogy a 94 háztartásban kiépült rendszerrel tíz családra lebontva évi közel 86 millió forintnyi fontot spóroltak meg az egészségügyi ellátórendszernek.
Mondjuk gyanús, hogy ezt az ápolók kárára...

A rendszert egyébként szeretnék tovább fejleszteni a beszélni nem tudókra is, nekik speciális kézjelekkel és/vagy tablet kijelzőjük érintésével lehetne használni a segítséget.

Forrás: Kreatív