7 forrás a podcasted jogtiszta zenéihez

7 forrás a podcasted jogtiszta zenéihez

Léteznek legendák, léteznek pletykák, sumákságok és van az egyedüli TISZTA megoldás, ha podcast készítésébe kezdenél, kezdenétek!

podcast-pixabay.jpg

Korábban írtunk már ugyan arról, hogy mi újság a podcast zenélhetőségével, de tegyük gyorsan rendbe, hogy mit kell tudni a készítőknek a jogtiszta-, és a stock zenékről?

Stock Music

A stock zenék kifejezetten olyan darabok, amelyeket filmek, televíziók, rádiók és talán podcastek számára is licenszeltek. Ez nem az a zene, amit hallasz a rádióban. Ezt a zenét egy vállalat teljes egészében birtokolja, majd kiadja egy könyvtárba. Maga a cég, vagy egy független alkotó is készíthet zenét nekik, vagy felvásárolhatják külsős alkotók zenéit darabonként, hogy hozzáadják a gyűjteményükhöz.
Akárhogy is, a cég az adott zenemű kiadójának számít.
Amikor egy ügyfél vásárol ezekből a zenékből és felhasználja a gyártási folyamat, vagy élő produkció alatt, akkor a zeneszerző és a kiadó cég jogdíjat kap bizonyos három-, és négybetűs jogszervezetektől.

Tehát a stock zenékkel jogokat fizetsz meg, ha használni szeretnéd őket!

Royalty Free Music - Jogtiszta zene

A jogtiszta - vagy jogdíjmentes - zene az a fajta stock zene, amely korlátlan számú felhasználásra és produkcióra készült. Mivel nem szabtak határt az elhangzásának nincsenek további licenszdíjak, amelyek a zeneszerzőnek, vagy a kiadónak a használat során keletkeznek. Sokféle felhasználás módja van, de egy valami tiltott: eladni őket egy harmadik félnek felhasználás céljából.

Mivel a royalty free music nem igényel további díjakat minden alkalommal, amikor lejátszásra kerül, ez a legjobb megoldás a podcasterek számára. 

A 7 legjobb forrás, ahol jogmentes zenét szerezhetsz a podcastednek

1. Audio Hero

Havi előfizetéses. Háttér zenék, effektek és produkciós elemek. Egy tökéletes tárhely. Mondhatni éléskamra. 

2. Pond5

Trackenként lehet venni a zenéket. Mindenféle kreatív projektre betárazhatsz egy darabot.

3. Epidemic Sound

Havi előfizetéses. Az Epidemic Sound jogdíjmentes zenei könyvtára a filmek, tévé és YouTube tartalmak szép kínálatát adja.

4. StockMusic.com

Egyenként értékesíthető zeneszámok. Különböző kategóriákban, jól átlátható módon sorolja könyvtárba az effekteket, a produkciós elemeket és a jogtiszta zenéket.

5. PodcastMusic.com

Havi előfizetéses. Kifejezetten podcastekre szakosodott. Nem nehéz kitalálni. Egy kis havi díjért minden PodcastMusic.com előfizető korlátlan hozzáférést kap a prémium bedekhez és zeneszámokhoz.

6. Sound Ideas

Egyéni gyűjteményvásárlás: A Sound Ideas több mint 500 000 hanghatást, gyártási elemet és jogdíjmentes zeneszámokat kínál bármely projekthez.

7. FreeSFX

Egyenként értékesíthető zeneszámok. Totálisan ingyen!!!
Annyi kérnek, hogy egy induló összeggel támogasd az oldalt, de ez egyszeri befizetést igényel.

Az persze más kérdés, hogy ha egyszer rádióként már befizetted a jogdíjat miért ne lehetne ugyanígy, ugyanezt a zenét felhasználni egy podcast során, de fantáziálgatásokba ne menjünk bele.

Inkább: 

Tessék jogtisztán dolgozni!

Még akkor is, ha éppen nem Ariana Grande új dalával fested alá az introdat sokkal profibb lesz a hangzásod, mert tiszta vagy, mint a héten hulló hó. Ez pedig jó érzés. Menő!

Forrás: Buzzsprout