TOP 5 lehetőség, amiben egy rádiós többet ér

TOP 5 lehetőség, amiben egy rádiós többet ér

Ma egy olyan listát állítottunk össze, amiben, ha rádiósként megjelensz, akkor dobhat az adott területen. A neveddel, kvalitásoddal emelheted az adott szektort, vagy közeget, mert jóval többet ér egy rádiós tapasztalata.

5beveteli.jpg

1. Reklámhang

Nem szokatlan terület egy rádiósnak, de igazából a hangod több mindenre is alkalmazható lenne, mint amire elsőre gondolsz.

Lépj túl a berögzült papír-írószer reklámokon és fejleszd a hangodat!

Gondolkodj nagyban!
Narráció, hosszabb bemutató videók hangja, alaposabb felkészülés után akár kisebb szinkronszerep - bár hozzáteszem gyorsan, hogy az egy másik szakma, viszont rádiósként jobb sansszal indulsz, mintha az utcáról esnél be.
Gyakorolj sokat, és fedezz fel új területeket a hangoddal!

2. Színpadi műsorvezetés

Legyen egy falunap, egy városi rendezvény, egy sportesemény, vagy bármi, ahol hangulatot kell teremtened - nem feltétlenül az arcon pörgésre gondolunk - ott egy rádiós megállja a helyét. Az biztos, hogy más lehet az elején, sőt szokatlan is lesz a helyzet - erre már megpróbáltunk segítő cikket nyújtani feléd - de a rutinod hamar megmutatkozik, főleg, ha nem még nem fásultál bele a folyamatos csúsztatott élőzésbe! 
Az élő műsorban edzett műsorvezetők bármikor sikeresebbek egy nyilvános szereplés közben, mint a robotpilóta üzemmódra kapcsolt/kárhoztatott társaink.

3. Előadó

Erre talán nincs is bejegyzett teáor szám, de ez a fajta tevékenység - egy kisebb gazdasági beütéssel a lelkedben - nagy hozzáadott értéket adhat a téged segítségül hívóknak. Egy profi előadó úgy használja a nyelvet, a hangulatokat, a story-t, ahogy te a műsorodban.
Erre nagy szükség van!
Kevesen tudnak jó, élvezetes és hasznos prezentációkat tartani.
Lépj be ebbe a világba és meglátod, hogyan segíthet téged és a céget is a fejlődésben!

4. Közösségi média-menedzser/Blogger

Az első olyan lehetőség, ahol a tehetséged és szaktudásod nem a hangoddal kamatoztathatod, hanem a saját műsorod, rádiód menedzselése során megszerzett képességekkel.
Blogot vezetni, azt témával feltölteni hasonlatos ahhoz, mint, amikor napról-napra felkészülsz a műsorodra. Szelektálsz, utánajársz, megírod előre egy részét. Talán inkább az egészet.
Ráadásul itt a helyesírásra is figyelni kell -  itt nagy mennyiségű izsóppal hintem meg a fejem, mert ezzel nekem is komoly gondjaim vannak, de kulisszatitokként elárulom van egy angyal segítőm. Szia Arinka!

A közösségi média-menedzser egy kicsivel kevesebb írásbeli, sokkal jobban vizuális irányultságot is megkíván. Ez persze továbbra sem hátrány, hiszen a szerkesztési kérdéseken túl egy-egy élő videóban történő szereplés is könnyebben megy egy rádiósnak ebben a közegben, arról nem beszélve, hogy a marketing tudásod nagyon jól fog jönni ennél a tevékenységnél.

5. Könyvírás

Ha az előzőekben taglalt szerkesztői vénát idehúzod és felpumpálod a történetmesélési képességed, akkor könnyen egy könyv írása közben találhatod magad. 
Az a fajta koncentráltság, ami egy rádióst jellemzi nagyon nagy fegyvertény lehet egy komplexebb mű megírásánál.
Persze nem csak regényekben lehet gondolkodni: az interjú készítési tapasztalataidat életrajzi könyveknél, riport műveknél, az egy szakterület iránti rajongásodat pedig szakkönyveknél válthatod kreditekre.
Merj belevágni!
Én nem régen tapasztaltam meg ténylegesen milyen érzés a kezedben tartani a saját könyved. Pontosan olyan, mint, amikor a műsorod megnyeri a mérést.

+1 Podcast/Youtube

Ez, az amit nem kell kifejtenem. Az utóbbit mindenki tapasztalja, látva azokat a lelkes fiatalokat, akik otthon egy szobában, egy kamerával olyan bevételeket szereznek, amelyekről komplett rádiók is csak álmodnak.
Neked, mint rádiósnak ott van minden tudás és tapasztalat, hogy nagyot alkoss, de az aranyszabályt ne feledd:

Pusztán az örömért csináld! Aztán jöhet a pénz!

Az első tagmondat igaz a rádiózásra is!