Mi volt a 10 legtöbbet játszott rádiós dal 2017-ben? - FELMÉRÉS

Mi volt a 10 legtöbbet játszott rádiós dal 2017-ben? - FELMÉRÉS

A RADIOSITE, a hazai rádiós szakma hírportálja egy összesítést készített vezető megyeszékhelyi rádiók részvételével. Azt próbáltuk összegyűjteni, hogy mi volt az a tíz dal, amely a legtöbbször szólt a magyar éterben.
Az összesítés apropóját az adta, hogy még december elején a Spotify elkészítette listáját, amelyből kiderült, hogy az előadók, együttesek és slágerek közül melyek voltak a legnépszerűbbek 2017-ben.

header_42netblog.png

A felmérés metodikája:
Magyarországon közel 300 frekvencián kb. 70-80 rádió fogható. Ezeknek az adóknak a teljes játszási listáját nem állt módunkban feltérképezni, de egyezményes megoldással egy - remélhetőleg - közel igazságos módszert dolgoztunk ki.
Vettük az ország 19 megyeszékhelyét - Budapestet összevontuk - és megnéztük, hogy a legutóbbi rádiós mérésen ki volt a piacvezető az adott városban. Az Inspira Research méréseit vettük alapul, mert ez a cég rendelkezik publikus adatsorral országos, budapesti és helyi szinten is.

Az összesítés során használt táblákat itt mellékeljük:

inspira2.jpg

inspira.png

Egyenként felvettük a rádiókkal a kapcsolatot és elkértük Tőlük azt a 10 legtöbbet játszott dalt, ami a 2017-ben január 1. és december 6. között szólt náluk.
Azért csak december 6-ig, mert egyrészt ekkor adták ki a Spotify felmérést, másrészt szerettük volna kiküszöbölni a karácsonyi zenék okozta lehetséges torzítást.

A kapott listáknak sajnos nem mindegyike tartalmazott egzakt elhangzási számot, ezért akképpen rangsoroltuk a dalokat, hogy a legtöbbet játszott dal 10 pontot kapott Tőlünk, amíg a 10. helyezett 1 pontot. A közte található dalok a skála felosztása alapján, arányosan osztoztak a pontszámokban.
Végül ezt vetettük egybe és kaptuk meg a legtöbb pontszámmal rendelkező dalt, amely egyben a legtöbbet játszottnak is megfelelt.

Például:

  1. Bruno Mars - 24k Magic (582) - 10 pont
  2. Ed Sheeran - Shape of you (567) - 9 pont
  3. Naughty Boy - Should’ve been me (563) - 8 pont
  4. Jax Jones You don’t know me (498) - 7 pont
  5. Burak Yeter - Tuesday (488) - 6 pont
  6. The Weekend - I feel it coming (467) - 5 pont
  7. Zayn - I don’t wanna live forever (467) - 4 pont
  8. Starley - Call On Me (Ryan Riback Remix) (463) - 3 pont 
  9. Kygo feat Selena Gomez - It ain’t me  (450) - 2 pont
  10. Robbie Williams - Human (449) - 1 pont

Kitételek:

  1. Több megyeszékhelyen is a Rádió 1 műsora szól, ezért az ő esetükben az országos listát vettük alapul. A lista egyébként publikusan is megtalálható, sőt meghallgatható a Rádió 1 hivatalos Youtube csatornáján.
  2. A Rádió 1 esetében négy városban is az év második szakaszában történt a csatlakozás a hálózatra. Ebben az esetben is a budapesti székhelyű hálózat elhangzási adatait vettük alapul, mivel a megszűnő/átalakuló helyi rádióktól nehézkes lett volna az adatbázist visszabányászni.
  3. Budapesten habár a Sláger FM nyerte a mérést, őket nem kerestük meg, mivel zenei kínálatuk annyira speciális, hogy nem jelent volna meg a listánkban.
  4. A Petőfi Rádió esetében azért nem tartottuk indokoltnak szereplésüket ebbena  felmérésben, mert a közszolgálati értékek védelmében felvállalt zenei arány, torz képet adna az összetett TOP 10-ben. A Petőfi Rádió az, ami pluszban felvállalja új, hazai dalok megismertetését a közönséggel. Viszont érdekesnek tartottuk annyira az adatsorukat, hogy a mostszol.hu oldal információi alapján összegyűjtöttük az év öt legtöbbet játszott magyar dalát, hogy összevethessük a megyeszékhelyi rádiók TOP 10-es felsorolásaival.
  5. Nyíregyháza esete speciális: A két helyi rádió a Sunshine FM és a Retro Rádió szinte fej-fej mellett halad az évben: 18-49-ben a Sunshine, míg 18-59-ben a Retro nyert.  Így, mivel a legszorosabb versenyt produkálják mindkét rádió adatait megvizsgáltuk.
  6. A békéscsabai helyzet jogi követhetetlensége miatt mi  a hálózathoz csatlakozott Rádió 1 játszási adatait emeltük be az összesítésbe.

Az összesítésben résztvevő rádiók:

  • Békéscsaba - Rádió 1 (hálózatos)
  • Debrecen - Best FM
  • Eger - Rádió 1
  • Győr - Rádió 1
  • Kaposvár - Rádió Most
  • Kecskemét - Gong Rádió
  • Miskolc - Rádió M
  • Nyíregyháza - Retro Radio és Sunshine FM
  • Pécs - Rádió 1
  • Salgótarján - Rádió 1
  • Szeged - Rádió 88
  • Szekszárd - Rádió Antritt
  • Székesfehérvár - Fehérvár Rádió
  • Szolnok - Aktív Rádió
  • Szombathely - Rádió 1
  • Tatabánya - Forrás Rádió
  • Veszprém - Méz Rádió
  • Zalaegerszeg - Rádió 1

Néhány érdekesség a beérkezett listák alapján:

  • A tíz legtöbbet játszott dal között nincs magyar.
  • A legjobb helyezéssel büszkélkedő magyar szerzemény a Spoon 21 - Deák c. dala lett. Ez az összesített lista 17. helyére volt elég, pedig csak a felmérésben résztvevő rádiók közül ketten forgatják: Kecskeméten és Kaposvárott, amely utóbbinak köszönheti ezt a nagyszerű eredményt, ugyanis náluk a második legnépszerűbb dal volt a Deák 2017-ben.
  • A legtöbb megyar dalt - túlszárnyalhatatlanul - a nyíregyházi Retro Rádió szerepeltette a saját listáján. Tízből tíz dal magyar volt. Ezen túl a második legtöbb magyart felvonultató állomás a kecskeméti Gong Rádió és a miskolci Rádió M volt, akik szám szerint négyet játszottak állomásonként.
  • Ehhez kapcsolódik viszont, hogy hat olyan rádió is van, amelynek nem fért be magyar zene a legjobb tíz dala közé.
  • A legelőkelőbb helyezést a magyar dalok közül - a már emlegetett kaposvári szereplésével - a Spoon 21 érte el, holtversenyben a kuriózumnak számító székesfehérvári Drótkutyák együttessel, amely az Otthonom Fehérvár c. dalával szintén második lett a saját, éves listán. Az utóbbi egyedüli helyi zenekarként érte el ezt az eredményt: 245 alkalommal játszották, ami még így sem éri be a Rádió M 441 alkalommal leadott Wellhello - Odaút című számát.
  • Összevetve a Petőfi Rádió legtöbbet játszott magyar dalaival - amit a mostszol.hu adatai alapján állítottunk össze - azt találjuk, hogy egyedül a Rádió M rotálta a TOP 10-es listájába a közszolgálati adó egyik legkedveltebbjét a Wellhello - Odaút c. számát. Pápai Jocival is csak egy listán találkozhatunk, - aki szintén nagyon népszerű volt 2017-ben az országos adón -  a tatabányai Forrás Rádióban.
  • Az előadók közül Sean Paul és a Clean Bandit szerepel a legtöbbet a listán, de érdekesség, hogy van egy dal, amiben együtt is dolgoztak. A Rockabye habár ugyan mega slágernek számított, de az összesítésben csak a 15. helyig vitte a listánkban.
  • A magyaron és angolon kívül csak spanyol nyelvű dal fért fel az egyes rádiók TOP 10-es listájába. Ez az Enrique Iglesias féle Subeme La Radio, a Shakira féle Chantaje, az Alvaro Soler féle Sofia és természetesen a Despacito volt.
  • Ha már Despacito: Bármennyire is gondolnánk nem mindegyik rádió tízes listájában szerepel a dal. Kaposvárott, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten, Székesfehérvárott és a Rádió 1 által sugárzott frekvenciákon például nem fért be a legjobbak közé. Mondjuk még így is volt benne annyi erő, hogy a 10. helyre feltornázza magát az összesített listán.
  • Azok közül, akik elküldték az elhangzási számokat a nyíregyházi Sunshine FM emelkedik ki az év legtöbbet játszott dalával. A Dua Lipa féle Hotter than Hell-t 864-szer játszották le a vizsgált időszakban, ami külön azért érdekes, mert senki más nem szerepeltette a TOP 10-es listájában ezt a szerzeményt.
  • Érdekes Imany dalának a helyzete. A Don’t be so shy-t a Rádió 1 repítette a második helyre. Rajtuk kívül csak Tatabányán a Forrás Rádióban játszották annyit, hogy az beférjen a saját összesítésükbe.
  • Összevetve a végső TOP 10-es listánkat az eheti Rádiós TOP 40-nel, csak két dalt találunk a friss 51. heti listán. Ez a Burak Yeter- Tuesday és Ed Sheeran Shape of you-ja.
  • Ed Sheeran esetében inkább “ártott” a Rádió 1 Top 10-e. Ha az adó hét városának listája nem szerepelne az összesítésben, akkor toronymagasan verné a mezőnyt. Hét megyeszékhelyi rádióban is befért a legjobb tíz közé a dala - ebből Debrecenben, Miskolcon, Tatabányán, Szolnokon és Veszprémben az első helyen szerepelt. Egyébként a Shape of You a Rádió 1 hivatalos év végi összesítésében csak a 18. helyen tanyázik.
  • Az összesített listán mindössze csak két dal 2017-es kiadású, és mindkettő januári. A Shape of you január 6-i, míg a Despacito - a legfiatalabb a listán - január 12-i. A többi dal - két kivétellel - 2015-ös keltezésű. A két kivétel a Cheap Thrills, ami 2016-os, és a Prayer in C, ami 2014-es.
  • Összevetve a mi tízes listánkat a felmérést elindító Spotify listával csak a Shape of you és a Despecito található rajta, de az rögtön két változatban is.

És végül az eredmény:

radios_top_10_radiosite.png

Köszönjük a rádióknak, hogy részt vettek a felmérésben!

Jó rádiózást kívánunk 2018-ban is!