Mit tegyél, ha lankad a figyelmed műsor közben?

Mit tegyél, ha lankad a figyelmed műsor közben?

Néhány módszer arra, ha műsor közben kalandozik el a figyelmünk.

figyelemheader.jpg

(Forrás: Timothy Eberly on Unsplash)

A Facebook ismert, vagy kevésbé ismert, de tapasztalt hatása, hogy könnyen "berántódunk" a kibertérbe. Figyelmünk sokszor elkalandozik, amely lehet akár egy ártatlan magunk elé bambulás, vagy egy sokkal fontosabb pillanatban bekövetkező fókuszáltság vesztés. Más esetben kimarad egy infó, megcsikordulnak a fogaskerekek. A jó hír, hogy ezzel lehet mit kezdeni. Lehetünk sokkal figyelmesebbek, összeszedettebbek, mindehhez azonban ismernünk kell ennek fő okát: MAGUNKAT.

A Légy Jobb Mindhalálig blog írt legutóbb a figyelem lankadásáról és a koncentráció növeléséről. Ebben a bejegyzésben megemlítik a kognitív alagúthatás fogalmát is. Ez az az állapot, ami akkor keletkezik, amikor az agyunknak nem kell huzamosabb ideig egy valamire odafigyelnie és ezáltal nyugalmi állapotba kerül. Ebből az állapotból kerül ki hirtelen valamilyen behatásnak köszönhetően és visszatérve a valóságba az első eszközt, mozdulatot, bármit ragadjuk meg, amely a fókuszunkba kerül.
Adásban ez felismerhető arról, hogy egy kiadós elbambulás után megismételjük műsorvezető társunk utolsó hallott mondatait, vagy találomra belebökünk egy cikkbe, hogy onnan egy kiragadott részletet mondjunk fel, mint valami feleletet. Ha pedig egyedül vagy, akkor kevésbé izgulósabbak rögtön valamilyen ultimate formulához nyúlnak, mint az "adás telefonszáma", vagy a "megtalálnak minket a Facebookon" örökzöld sláger.

Pedig ez is egy megoldás, csak az egyszerűbbek közül. A különböző helyzetekre történő reagálás általában korábban kifejlesztett mentális modellek alapján történik. Ezek sémák, amelyek rendszerezik a bennünk található tudásanyagot, hogy ne egy nagy massza legyen, hanem például egy ilyen helyzetben kész megoldás.    

Amint létrehozzuk őket, nem csak szakértelemmel rendelkezünk, hanem olyan egységes szaktudással, amely képessé tesz minket gyorsabban levonni a konzekvenciákat és ezáltal hatékonyabb döntéseket hozni.

- írja a Légy Jobb Mindhalálig Blog.

Hogyan lehet ezeket a modelleket fejleszteni, hogy a lehető legélesebb helyzetben a lehető legjobb modelleket aktiváld, nem csak felismerve őket, hanem tudva hatásukat?

1.

Erre jó módszer, ha folyton történeteket mesélsz magadnak. Képzeld el, hogy mi fog történni, ha egy-egy esemény lejátszódik.

Játsz le előre fejben megszólalásokat, ha egyedül vagy, ha csapatban dolgozol!

Ez a megoldás nem csak a stresszt csökkenti, mert mindenre lesz egy jó feleleted, hanem produktívabb az a folyamat is, amikor a problémáid forrását kutatod.

2.

Másik módszer az ellen, hogy elkalandozz, ha felkészíted magad a műsorra. Nem beesel, nem az utolsó pillanatban ülsz be fizikailag és mentálisan egyaránt, hanem "átdokkolsz". Érkezz meg egy fél órával hamarabb! Aklimatizálódj, lélegezz mélyeket, nyugtasd le az elméd és amennyire lehet zárj ki minden mást! Hangolódj rá a műsorra, mert ez sokat jelenthet majd éles, vagyis éppen elmében életlen helyzetekben.

3.

Ha hajlamos vagy elkalandozni, akkor iktass be magadnak kis szüneteket. Ebben az időben szabad...valami. Hál'Istennek nekünk a zenék közben van lehetőségünk és akár konkrét és világos határokkal rendelkező idősávunk is, amikor felfrissítheted az agyad, hogy ne csak a feladatra koncentráljon négy órán keresztül. A legelső mondatunkban emlegetett Facebook ugyan rendszerint gondoskodik erről, de ha te tartod kézben az eseményeket, akkor sokkal hatékonyabb leszel. Egy Robin Shulz dalnyi szabadság az elmének plusz sávszélesség az Instagramnak és aztán folytatódhat a munka.

4. 

Szintén nagyon jó módszer, ha az ember sokat sakkozik. A sakk az a játék, amely sokkal több holmi időtöltésnél. Stratégiákat, sémákat, szabályokat használsz kreatív keretek között, miközben végig fókuszált vagy.
Csodás megoldás!

Van jobb módszered?
Írd meg nekünk a csoportba!

42NET Rokonok

A bejegyzésünk elkészítéséhez fantasztikus alapot adott a Légy Jobb Mindhalálig blog írása
Köszönjük!