TOP 5 rádiós arculatgyártó cég

TOP 5 rádiós arculatgyártó cég

A Nemzetközi Rádiózás Hónapján fontosnak tartottuk, hogy a rádiózásnak olyan szegmenseibe betekintést adjunk egy-egy szakértő által, amire itthon nem, vagy csak korlátozottan van lehetőségünk. Bolla Marcell a múlt héten a RADIOSITE-on megismert Globalnál dolgozik, és olyan lehetősége van az imaging aktuális trendjeibe betekinteni, ami keveseknek adatott meg idehaza.
Ezért kértük meg, hogy állítsa össze saját, szubjektív TOP 5-ös listáját a nemzetközileg legjobb arculatgyártó cégekről.

bollamarcellarculat.jpg

A következő listát próbáltam minél objektívebben összeállítani, de természtesen, amikor kreatívitásról van szó, mindig lesz benne egy kis szubjektivitás is.
Nagyon sok cég fókuszál egy-egy aspektusra - pl.: jingle csomagok, egyszerű sweeperek/óranyitók stb. Ezért szerettem volna alapvetően olyanokat felsorolni, akik alapvetően minden fronton jó dolgokat produkálnak.

1. ReelWorld Europe (Manchester, UK)

Az amerikai ReelWorld 1994-ben alakult és az évek során akkora céggé nőtte ki magát, hogy 2011-ben megnyitották az európai leányvállalatukat. És azt kell, hogy mondjam ők nem sokat vacakoltak: Rövid időn belül rengeteg peldaértekű munkát adtak ki a kezeik kozül.

Ausztria vezető kereskedelmi radiójának új szlogenjéhez új szignálpark dukál. A KRONEHIT 2013 óta dolgozik a ReelWorld Europe csapatával. Nekem személyes kedvencem a 2015-os csomaguk, de ezzel is profi munkat végeztek. Remekül illeszkedik a jelenlegi CHR zenei trendekhez.



2014 óta készítik az énekes szignálokat Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi halózatának. Az évek során egyre több újdonság került a Heart zenei listájára – ezért a szignálok is egyre modernebb hangzást kaptak.



Ezt a csomagot még anno 2015-ben gyártottak le a Radio 1xtra állomásnak – ez volt az első BBC tender, amit a ReelWorld megnyert. A régebbi arculathoz képest ez egy nagy - és szükséges - váltás volt.

2. PURE Jingles (Amszterdam, NL)

A holland PURE Jingles 2002 óta dolgozik a világ legnagyobb rádióival. Nemrégiben összeraktak egy dalt is, amiben hallható minden eddigi ügyfelük énekes szignálja.



Az NRJ/Energy brandet valószinűleg nem nagyon kell bemutatni – hallhatóak Franciaországban, Németországban és még több, mint 15 országban. Ezt a szignálcsomagot még az előző év végén raktak össze nekik.

Szerintem nem kell nagyon magyarazni, hogy mitől olyan zseniálisak ezek az introk



Az évek során irdatlan mennyiségű audiót gyártottak le az angol BBC Radio 1 allomásának – ezt még 2016-ban. Szerintem kifejezetten jól sikerültek, mert lényegesen másabb volt a Capital és a Kiss akkori szignáljaihoz képest – amire szükségük is volt akkoriban. Az előbbiekkel ellentétben a Radio 1 - mint közszolgálati adó -  sok olyan zenét is játszik, ami kereskedelmi, CHR állomásokon nem nagyon hallható.

3. Contraband Media (London, UK)

A Contraband Media-t 2009-ben alapították az angol fővárosban, de főleg az utóbbi pár évben
kezdett el igazán beindulni náluk a biznisz. Ők nem foglalkoznak énekes szignálokkal, de annyira ötletesek a munkáik, hogy muszáj volt beraknom őket ide. 2013-ban hozták létre az Imagin Blueprint szolgáltásukat, ami hasonló a ReelWorld Production Vault termékéhez.

Még 2016 végén gyártottak le egy új csomagot Nick Grimshaw reggeli műsorának. Az előző csomaghoz képest sokkal modernebb és elsősorban elektronikus zenékre épül.


Ez pedig a német bigFM munkája, az Imaging Blueprint elemeit felhasználva.

4. WiseBuddah (London, UK)

A WiseBuddah-t Mark Goodier ex-BBC-s műsorvezető alapította 1994-ben. 2014-ben pedig elindították az IMGR névre keresztelt leányvállalatukat, ami alapvetően követi a Production Vault és az Imaging Blueprint mintájat, és egy folyamatosan frissülő imaging szolgáltatást nyújt.

Nem sok mindent tudok ehhez hozzáfűzni: Hollandia elsőszámú rádiójának emellett egy rohadtul tehetséges gyártócsapata is van.

A Magic Nagy-Britannia második számú AC hálózata - Magyarországon ez leginkább soft AC lenne -  heti 3.9 millió hallgatóval.

Ezt pedig már az IMGR-en keresztül gyártották a BBC Radio 1-nak. Nagyon ötletes, ahogy az acapella elemekkel játszanak és megpróbálják beágyazni a radió nevét.

5. On The Sly (London, UK)

Az On The Sly-t 1998-ban alapították Londonban és az évek során olyan radiókkal dolgoztak, mint a BBC Radio 1, a Virgin Radio, a Smooth Radio, a Nova, az NRJ és mág sorolhatnám. Ezt a céget igazából emiatt a két demo miatt akartam belerakni a listába:

Ők már évek óta csinálják az ilyen introkat, amiben beleénekeltetik a radió nevét – nem tudom, hogy ők kezdték-e, de az biztos, hogy az övék volt az első, amit hallottam és tetszett is.

Ennek a csomagnak pedig szerintem különlegesen nagy feelingje volt. Tökeletesen illett a zenéhez és teljesen különleges hangzása volt a többi alternatív állomáshoz képest. Az XFM allomását 2015 szeptemberében végül átnevezték - és átformálták - Radio X-re.

Van kedvenc a listából?
Esetleg van olyan demod, amit imádsz meghallgatni újra és újra?
Küldd el nekünk!

blog@42netmedia.com