Hogyan mondjunk fel?

Hogyan mondjunk fel?

Eljön az a pillanat, amikor tele a cipő, vagy maga a Z100 keress meg, hogy jó lenne, ha te vezetnéd az új műsorukat, esetleg csak levegőváltozásra vágysz.
De hogy mondjunk fel?

felmondas.jpg

Mielőtt a hogyanokat tárgyalnánk érdemes lenne a miérteket is tisztába tenni, pláne a mikort!
Nem mindegy hogyan válunk el egymástól, és valljuk be, azért hallani extrém példákat itt-ott. 

Miért mondunk fel?

A Profession.hu összegzése szerint a fő okok között szerepel:

  • A munkáltatói márkaépítés elhanyagolása: azaz, a cég nem képez, nem motivál, vagy irreálisan bánik a munkaidővel, miközben a munkakörnyzet sem motiváló. 
  • Inkompetens vezetők: Ilyen ugye nincs is,de ha van akkor szokás felmondani, na. Aztán a saját helyzetébe gondoljon bele mindenki maga. 
  • A sztahanovisták piedesztálja: Ha folyton olyan kollégákat emelnek ki és aggatnak a fejére babérkoszorút, akinek családja sincs, folyton túlórázik és állandóan elhavazódott. Ekkor elrisztják a munkahelyek az olyan kollégákat, akik jól osztják be az idejüket és "nagyfokú realitásérzékkel" rendelkeznek

Mikor mondunk fel?

Bár, a kérdést tegyük fel úgy, hogy mikor lenne érdemes elkezdeni ezen agyalni. Ha minden csip-csup dolog miatt már a felmondási papírunkat írnánk, akkor nagyon érdekes szakember cirkuláció indulna be ebben az országban.
A Forbes írása szerint öt jele van annak, hogy váltanunk kellene:

  • A munkanapjaid legtöbbjében boldogtalan vagy
  • Mérgező a környezeted, főleg személyi szinten
  • Azok a készségek, amelyek alapján felkértek erre a munkára nem illeszkednek ahhoz, amiben jó vagy, vagy amit szeretsz csinálni
  • Nagyon mélyen hiszel benne, hogy valami nagyobb, jobb és izgalmasabbra vagy hivatott
  • Amiken dolgozol értelmetlennek és negatívnak érzel

Ha rádiósként bármelyiket is érzed, akkor nem is tudsz szerelmes lenni a rádiózásba.
Gátol valami!

Hogyan érdemes kilépni?

A The Interview Guys HR szakmai portál alapján 5 lépésben kell elindulnunk:

1. Tedd fel magadnak ezt a két kérdést:

  • Biztos ez?
    Lásd az előző, Mikor mondjunk fel? c. pontot
  • Biztos most akarok kilépni?
    Anyagilag meghetehetem, hogy most azonnal váltsak?

2. Készülj fel a kilépésre

Szedd össze érthető, világos formába, hogy miért szeretnél kilépni. Ha nem hebegve-habogva, - vagy még rosszabb - vagdalkozva teszed meg a következő lépést, akkor felesleges ajtócsapkodástól és kellemetlenségektől véded meg magad.

3. Beszélgess el a vezetőiddel!

Egy világos, személyes és ŐSZINTE beszélgetés sokat segíthet az ügyön. Ez már nem az a pillanat, amikor a hibáztatni kellene bárkit is. Ez az, amikor legfeljebb higgadtan megfogalmazva ajánlásokat tehetsz a jövőjükre nézvést.

4. Egyezzetek meg egy kényelmes kilépési folyamatban!

Sem a kollégáknak moráljának, sem Neked nem tesz jót, ha még ma itt, holnap már ott vezetsz műsort, vagy mondasz híreket. 

5. Búcsúzz el méltkóképpen!

Egy közös levél, egy összehívott rövid találkozó sokat jelent majd neked és a kollégáknak is,  hogy ezt a fajta veszteséget fel tudjátok dolgozni. 

Fontosnak tartom még elmondani, hogy bíztatni nem bíztatunk senkit.
Váltani akkor kell, amikor már nem lehet megbeszélni dolgokat.
Értelmes felnőttek vagyunk, akik tudnak egymással kommunikálni, és javítani a helyzeten, mert az a rádió és rádiózás érdeke is.
Ha valaki erre nem hajlik, akkor az nem a Te szegénységi bizonyítványod. Ha te nem hajlasz rá, akkor te gondolkozz el ezen...

Nem szeretni egy munkahelyet, nem azt jelenti, hogy nem szereted a rádiózást. Viszont csak azért, mert szereted a rádiózást ne mérgezd magad egy rossz környezettel, vagy a megbecsülés hiánya miatt fellépő szomorúsággal!

Végül pedig Szakáll Miklós tévés kollégánk szavaival búcsúznánk, aki egyszer ezt tanácsolta nekem közös rádiós munkánk során:

Elvállni csak szépen, ahogy csillag megy az égen!

Forrás: Profession, Forbes, The Interview Guy