Néhány érdekesség az emberi hangról

Néhány érdekesség az emberi hangról

Az egyetlen fegyverünk. A hang, amelyet kiadsz, amivel játszhatsz, amit fejleszthetsz. Sokan úgy gondolják, hogy egy rádiós, vagy podcaster játszi könnyedséggel csalja ki a legtökéletesebb hangot, de ez jobb esetben hosszú tapasztalás és gyakorlás eredménye.
Mégis mit kell azonban tudni az emberi hangról?
Ebben a bejegyzésben 15 érdekességet gyűjtöttünk össze Útikalauz az Anatómiába Blog segédletével.

rsz_micro.jpg

(Forrás: Unsplash)

  1. Az emberi hang úgy keletkezik, hogy a gégénken keresztülhaladó levegő megrezegteti a gégeporcok között feszülő hangszalagokat. Ezek vastagsága, hossza befolyásolja, hogy mennyire mély vagy magas a hangunk.
  2. Egyéb tényezők is alakítják a hangunkat: a torok, a száj- és az orrüreg, a nyelv, a szájpad és a fogsor is ezek közé tartozik.
  3. Az emberi hangokat az erősségük, a magasságuk és a színük alapján különböztetjük meg.
  4. Ha a hang erősségén szeretnénk változtatni, akkor a tüdőből kiáramló levegő mennyiségével és sebességével tehetjük meg. 
  5. A hang magasságát a hangszalagok mérete, feszítettsége és a rezgések száma befolyásolja.
  6. A nőknek és gyerekeknek azért magasabb a hangjuk, mert kisebb gégéjük és rövidebb hangszalagjaik vannak. A fiúknak azért mélyebb a hangjuk, mert megnő a gégéjük, és ezzel együtt a hangszalagjuk hossza is. Ezt nevezik mutálásnak.
  7. A legmélyebb mért hang rezgésszáma 43 volt - egy férfitől -, míg a legmagasabb 2640 volt - természetesen egy nőtől.
  8. Az énekhangok hangfekvése szerint szoprán, mezzoszoprán, alt női-, illetve gyermekhangot, valamint tenor, bariton és basszus férfihangot szokás alaptípusként megkülönböztetni.
  9. Érdekes, hogy a testalkat és a hangfekvések között korreláció áll fent: általában a tenor hangú férfi zömök alkatú, alacsonyabb, a mellkasa széles, a nyaka vastag és rövid. A basszus hangú férfi többnyire magasabb és testesebb.
  10. Csecsemőkorban a fiúk és lányok hangszalagjainak hossza közel azonos: 0,7 centiméter. 
  11. Felnőttkorban a nőké átlagosan 1,6-2 centiméter. A férfiaké 2-2,4 centiméter. 
  12. A középkorban gyakran kasztráltak gyerekeket a kisfiúcskák megtarthassák angyali hangjukat. Nem annyira részletezve, de szegényeknek levágták a heréit, így megakadályozták a kamaszkori nem fejlődést, ezáltal a mutálást is. A kasztrálás eredményeképpen a fiú hangja magas maradt, de közben a tüdeje erősödött, a légzési kapacitása elérte a felnőtt férfiakra jellemző szintet, így egy egészen különleges hanghatást tudott elérni, amelyet ebben a korban nagy becsben tartottak.
  13. A tudósok évtizedek óta úgy gondolták, hogy a hang generálása kulcsfontosságú eleme a Bernoulli-effektus, ugyanaz a relatív légnyomásváltozás, amely lehetővé teszi a repülőgépek repülését.
  14. Az amerikai Nemzeti Hang- és Beszédközpont elmélete szerint az éneklés jobb agyféltekés művelet, amíg a beszéd többnyire bal agyféltekés. Ez okozza, hogy többen egy stroke után beszélni ugyan nem, de énekelni még tudnak.
  15. A beszélgetés során használt hang körülbelül 60 decibel, de a Guiness Rekord szerinti leghangosabb emberi hang egy Jill Drake nevezetű angol tanárasszisztensből jött. 129 decibellel képes sikítani, ami egy AC/DC koncert zajszintjének felel meg és 30dB-vel hangosabb egy légkalapácsnál.

Forrás: Útikalauz az Anatómiába Blog és Discover Magazine