"Felfoghatatlan, hogy mennyi élethelyzetben, mennyi ember hallgat." - Staféta Kovács Ákossal

"Felfoghatatlan, hogy mennyi élethelyzetben, mennyi ember hallgat." - Staféta Kovács Ákossal

Ákost többen nagy tehetségnek tartják. Ahogy alant is elmondja, az álma az volt, hogy FM rádióban dolgozzon és ez mostanra valósággá vált, ráadásul ezt egy profi környezetben teheti. 
Hölgyeim és Uraim!
Kovács Ákos

kovacsakos3.jpeg

1. Vissza tudsz emlékezni az első pillanatokra, amikor rádióstúdióba léptél? Mit éreztél?

2007 lehetett amikor bemehettünk egy rövid időre a győri -akkor még- BMC Rádió stúdiójába. Ez volt az első igazi FM rádió stúdió amit láthattam: lenyűgözött, napokig nem lehetett engem lelőni. Ebben az időszakban internetes rádióban „vezettem műsort” és minden álmom volt FM-en megszólalni. 2009 és 2010 között már egy komolyabb internet rádiós projektet csináltunk, Stop Rádió néven, szinte nulla forintból. A működési költségeket és a jogdíjakat az egyik helyi vállalkozó fedezte. Itt tanultam meg autodidakta módon a vágó/adáslebonyolító programok működését, automatizálást, honlap szerkesztést és mindent ami egy internetes rádióhoz kell. Írta a honlap a dalcímeket, automatizáltuk a híreket, és átvett műsorok mentek napközben, ameddig suliban voltunk. Persze a szakmai alapelvekről fogalmunk sem volt, egyszerűen próbáltuk leutánozni a nagyokat. Konkrétan saját projektben voltunk gyakornokok.

2. Hogy emlékszel vissza, hogyan fejlesztetted magad az elején?

Egyszerűen leírtam az országos rádiókban dolgozó műsorvezetők konfjait, és próbáltam ugyan úgy vissza mondani. Több-kevesebb sikerrel. Ez még az internet rádiós korszakban volt. 2011.11.04-én indult el Győrben az ex BMC rádió frekvenciáján szóló Oxygen FM helyett az OzoneFM, és egy új frekvencián a Győr Plusz Rádió. Indulás utáni napokban írtam a rádiókat készítő Oxygen Media vezetőjének Pénzes Anikónak, hogy szeretnék gyakornokként csatlakozni a csapathoz, és küldtem egy demót. Behívott, beszéltünk, napokon belül pedig technikusként segítettem a Győr Pluszon Harcsás Juditot az esti műsora lebonyolításában. Judit sajnos már nem lehet közöttünk, de talán a legtöbbet emberségből tőle tanultam, ezért mindig hálás leszek neki. A legjobb estéket töltöttük együtt. Kis „hülyegyerekként” csöppentem a komoly beszélgetős, már-már közszolgálati műsorba. Olyan témákat füleltem végig, amik valljuk be egy átlag 19 éves rádióhallgatót nem igazán kötöttek le, de rájöttem, hogy mennyire más a világ mint ahogy azt én képzeltem. Ebben az időszakban nőttem fel. Emellett pedig beszédtechnika tanárhoz is elküldtek, amiből egy alapfokot minden rádiós műsorvezetőnek érdemes végig csinálnia.

3. Volt-e műsor álmod, és van-e még műsor álmod?

Az volt az álmom, hogy FM rádióban dolgozhassak, amit a netes 15 hallgatóval ellentétben jóval többen hallgatnak. Szerencsére mindent kipróbálhattam az elmúlt években. Győr + Hétvége reggel után az OzoneFM-ben dolgoztam először esti, majd délutáni, és 2016 év elejéig reggeli műsorban. A Rádió1 szerintem mindig is a legprofibb rádió volt az országban, minden álmom valóra vált, hogy itt, és ezekkel az emberekkel lehetek.

4. Most hogyan fejleszted magad?

Jelenleg egy olyan környezetben, olyan szakemberekkel dolgozhatok együtt akikre maximálisan felnézek. Ez a környezet folyamatosan építi az embert.

5. Vissza tudsz emlékezni az utolsó pillanatra, amikor rádióstúdióba léptél? Mi éreztél?

Igen. Az előbb kérdeztem meg Györke Attist, hogy mikor ebédelünk! :) Éhes voltam.

rsz_kovacsakos2.png

6. Meséld el mit adott az életedben a rádiózás?

Az első bejelentett munkahelyem lett a rádió. A mai világban a tanácstalan korombeliek mellett nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan hobbim van amiből megélek. Szerintem nagyon szerencsés csillagállás kellett ahhoz is, hogy egy olyan közösségbe csöppenjek mint az Oxygen Media Győrben. 19-20 évesen minden ellen lázadtam ami kötelező volt, feszegettem a határokat. Néha nagyon túltoltam a biciklit. Viszont bizonyos keretek között mindent megcsinálhattam amit szerettem volna. A műsorvezetés mellett például zenét szerkesztettem abban az időszakban, amikor terjeszkedett a rádió. A legszebb 2013-14-es időszakban pedig a technikai dolgokat, szignálgyártást, adókarbantartást is én csináltam, rettentően érdekelt. Az évek alatt tehát annyit kaptam tudásban, hogy a weboldaltól a zenéken, adatbázison keresztül a szignálokon át egészen a stúdiókig és az adóberendezésekig mindenről lett fogalmam és teljesen átlátok egy rádiót. Ez többet ér bárminél.

7. Hogy látod a rádiózás jövőjét?

Ezt annyiféle cikkben kifejtették már itt is páran, hogy bármit írok, mindenkinek meg lesz a maga véleménye. Annyi biztos, nem fogja lenyomni a zenei streaming a rádiókat. Hogy a hagyományos sugárzás helyett a DAB vagy a netes stream lesz-e a nyerő, az 10-20 év múlva kiderül. Én az utóbbira tennék egy nagyobb összeget. A kis netes rádiók biztos nem fognak megerősödni jelentősen, maximum a most is hallgatott rádiók lesznek még hallgatottabbak. Hozzáállásbeli problémákat látok egyelőre itthon. Senki nem képes az egoját egy polcra rakni, néha elismerni, hogy ha valami jó. Nem kell más rádiót dicsérni, ott vannak a másik asztalnál a saját kollégák. Sokat visz előre, ha nem egoból döntünk és más munkáját elismerjük.

8. Mivel inspirálódsz, ha úgy érzed „leeresztettél”?

Az időutazás a megoldásom. Sajnos hajlamosak vagyunk már kevésbé értékelni azt, amit elértünk. De ezt szerintem minden szakmában így van. Nem lehet minden pillanatban kisgyerekként örülni a világnak. Ilyenkor nekem mindig az segít, ha régi adás logokat hallgatok, vagy elutazom olyan helyre, ahol valamelyik távoli adónk van. Felfoghatatlan, hogy mennyi élethelyzetben, mennyi ember hallgat. Ilyenkor kicsit bele tudnom élni magam.

9. Sorolj fel maximum három rádióst, akitől a legtöbbet tanulsz/tanultál?

Hármat nem tudok, de akinek köszönettel tartozom az Pénzes Anikó, az Oxygen Media vezetője, a teljes Oxygen team, Lauscher Zoli, aki az első időben hitt bennem és sokat segített, Harcsás Judit akinek mindig hálás leszek, és a Rádió 1 mostani csapatának, menedzsmentjének.

10. Itthon szerinted melyik az a három rádió, akik a legelőremutatóbbak?

Minden elfogultság nélkül a Rádió1.

kovacsakos1.jpeg

+1 Ki legyen a következő?

Vas Maya legyen a következő. Bár sosem beszéltem vele. Anno az első kamaszos szerelmi botladozásaim alatt sokat hallgattam a Slágeren. Sajnálom, hogy a Szerelem hullámhosszán abban a formában nem tért vissza. Gondolok itt a hangvételre és a zenére. Sokkal nagyobb társadalmi hatása lehetett a műsornak, mint azt a készítők valaha is gondolhatták.