Álljunk meg egy szóra: A „saját hang” nyomában

Álljunk meg egy szóra: A „saját hang” nyomában

Beszédhangunk, melyet a hétköznapi életben használunk, anatómiai adottságainknak és személyiségünknek megfelelően alakul ki. A „hivatásos hanghasználók”hanghasználata azonban ennél tudatosabb, magasabb szintű kell, hogy legyen, hiszen akkor lesz igényes, hatásos a beszéd, ha saját, természetes hangunkon mondjuk el gondolatainkat. Ez alapvető elvárás hangunk egészségének megóvása érdekében, illetve hitelességünk szempontjából is. (Kinek ne lennének emlékei a mesterkélt, magasított, kiabáló hangvételű előadókról, közéleti szereplőkről…)

phoebe-dill-106880.jpg

A következő gyakorlatok célja tehát:

  • a hang zöngeérzetének kialakítása és tudatosítása,

amihez legalább annyi elmélyülés szükséges, mint a légzőgyakorlatoknál kellett. Teremts tehát hasonló, nyugodt feltételeket, lazulj el, és figyelj magadra.

Kezdetnek képzelj el egy beszélgetést, ahol válaszként igen és nem helyett egy fejmozgással kísért „ühüm” a reakció. Ez a hümmögés többnyire természetes, középhangon zajlik. Gyakorold!

A rezonancia kialakításához, gyakorlásához egyelőre több hangzót nem is vetünk be, gyakorold az M hangadást elnyújtott zöngével:

  • MMMMMMMM

majd a hangerő  fokozásával:

M
M

 

 

M

 

M

 

M

 

M

 

végül váltakozó hangerővel:

M

M

M

M

M

M

A gyakorlatok közben tapasztald meg a fej- és mellkasi rezonanciát.

További gyakorlatok is érkeznek hamarosan!